Votarea de mâine,  în siguranță

MISIUNI PENTRU SIGURANȚA PROCESULUI ELECTORAL

În contextul organizării Alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților 2020, structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea procesului electoral au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, alături de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Drobeta, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți, precum și alte structuri M.A.I., se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 05-06 decembrie a.c., 1653 de efective, dintre care 403 de poliţişti, 333 de jandarmi, 190 de reprezentanţi I.S.U., 298 de polițiști de frontieră vor asigura paza şi protecţia a 285 de secţii de votare, din totalul celor 290 ce s-au constituit pe raza judeţului Mehedinți, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 06 decembrie a.c., 173 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiiilor de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină.

Astfel, 116 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secțiile de votare, 415 lucrători M.A.I. vor fi în misiuni de protecție, atât a transportului buletinelor de vot, cât și a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mehedinți va avea în responsabilitate 54 de secţii de votare, constituite în 53 de locaţii, unde vor fi prezenţi 60 de poliţişti, Inspectoratul de Jandarmi Mehedinți va avea în responsabilitate 70 de secții de votare dispuse în 56 de locații, unde vor fi prezenți 111 jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Drobeta va avea în responsabilitate 76 de secţii de votare, constituite în 69 de locaţii unde vor fi prezenți 152 de pompieri, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Mehedinți va avea în responsabilitate 85 secții de votare dispuse în 72 de locații, unde vor fi prezenți 165 de polițiști.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secții de votare, fiind înlăturate disfuncționalitățile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiștii I.S.U au desfăşurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu președinții secțiilor de votare, precum și recunoașteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor și gestionarea eventualelor intervenții de urgență.

Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea Alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

Biroul de presă IPJ MH

Alegeri parlamentare 2020