Proiectul pentru refacerea si modernizarea Teatrului “Marin Sorescu” din Craiova – 18 milioane de euro

Prestigiosul Teatru Marin Sorescu din Craiova, va beneficia, in anii urmatori de un proiect ce cuprinde proiectarea, lucrarile de refacere si modernizare cu o valoare de 18 milioane de euro. Conform unui comunicat de presa al Ministerului Culturii, institutia emblematica a culturii reprezinta un obiectiv prioritar atat pentru minister cat si pentru Guvernul României. La propunerea comună a Ministerului Culturii și a Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul României a aprobat în ședința din data de 18 nov. a.c., Memorandumul cu tema „Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliul Europei, în valoare de până la 216 milioane de euro, în vederea susţinerii proiectului Reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România”.

Proiectul propus spre finanțare cuprinde 8 obiective (Muzeul Naţional de Istorie a României, Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca, fosta garnizoană militară a Timișoarei în scopul funcționării Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste, Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, Vila și domeniul „Florica” de la Ștefănești, județul Argeș, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni, județul Suceava, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova și construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română din Iași.), are o valoare estimată de cca. 270 milioane de Euro net și o durată anticipată de implementare de 7 ani. Toate aceste aspecte vor face obiectul negocierilor de anul viitor cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, astfel încât până la semnarea Acordului-cadru de împrumut pot apărea modificări de fond și de formă, inclusiv cu privire la sumele propuse pentru fiecare instituție.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se numără printre cele 8 instituții beneficiare ca urmare a dorinței instituției de cultură de a realiza mai multe intervenții structurale, de reparații și modernizări, în special pentru creșterea eficienței energetice a construcției, așa cum prevede solicitantul în Nota conceptuală a investiției pentru care îi este necesară o sumă estimativă de 18 milioane de Euro.mil euro.

Reabilitarea şi modernizarea clădirii Teatrului este cu atât mai necesară cu cât în cei 43 de ani de existenţă ai ansamblului arhitectonic, acesta nu a beneficiat de nicio intervenție care să vizeze modernizarea și sporirea atractivității spațiului. Credem că transformarea acestuia într-un centru cultural multifuncţional va genera numeroase posibilități pentru diversificarea evenimentelor culturale și sporirea adresabilității către un public de toate vârstele. Totodată, investiția va contribui decisiv la valorizarea potențialului urbanistic si turistic al zonei, revigorând interesul economic și dezvoltarea urbană.

Teatrul Naţional din Craiova, operă a arhitectului Alexandru Iotzu, face parte din seria celor trei teatre care au marcat atât evoluţia arhitecturii, cât şi a artei teatrale româneşti contemporane, alături de Teatrul Naţional din Bucureşti (autor arh. Romeo Belea) și de Teatrul de Stat din Târgu Mureș (autor arh. Constantin Săvescu).