CDC modifică obiectivele pandemiei – renunță la ideea de a atingere imunitatea de turmă

Traducere din Los Angeles Times: CDC shifts pandemic goals away from reaching herd immunity – Los Angeles Times (latimes.com)

Încă din primele zile ale pandemiei, a existat un obiectiv colectiv pentru a pune capăt ei: obținerea imunității de turmă. Atunci atât de mulți oameni vor fi imuni la un virus încât acesta rămâne fără gazde potențiale de infectat, ducând la dispariția focarelor.

Mulți americani au îmbrățișat noua frază de curte a fermei și, odată cu ea, proiecția că, odată ce 70% până la 80% sau 85% din populație va fi fost vaccinată împotriva COVID-19, virusul va dispărea și pandemia va lua sfârșit.

Acum turma este neliniştită. Iar experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au lăsat deoparte imunitatea de turmă ca obiectiv național.

Perspectivele de a îndeplini o țintă clară de imunitate a turmei sunt „foarte complicate”, a spus dr. Jefferson Jones, ofițer medical în cadrul Grupului operativ de epidemiologie COVID-19 al CDC.

„Gândirea că vom putea atinge un fel de prag în care nu va mai exista transmitere a infecțiilor ar putea să nu fie posibilă”, a recunoscut Jones săptămâna trecută membrilor unui grup care consiliază CDC cu privire la vaccinuri.

Vaccinurile au fost destul de eficiente în prevenirea cazurilor de COVID-19 care duc la îmbolnăviri severe și deces, dar niciunul nu s-a dovedit de încredere în blocarea transmiterii virusului, a remarcat Jones. Dovezile recente au arătat, de asemenea, clar că imunitatea oferită de vaccinuri poate scădea în câteva luni.

Rezultatul este că, chiar dacă vaccinarea ar fi universală, probabil că coronavirusul ar continua să se răspândească.

„Am descuraja” gândirea în termeni de „un obiectiv strict”, a spus el.

https://www.latimes.com/science/story/2021-11-04/study-shows-dramatic-decline-in-effectiveness-of-covid-19-vaccines

Pentru dr. Oliver Brooks, membru al Comitetului consultativ pentru practicile de imunizare al CDC, a fost un mesaj nou, cu efecte potențial îngrijorătoare.

Cu doar 58,5% din toți americanii complet vaccinați, „trebuie să creștem” utilizarea vaccinurilor cu COVID-19, a spus Brooks, directorul medical al Watts Healthcare din Los Angeles. Din păcate, a spus el, admiterea neașteptată a lui Jones „aproape te face mai puțin motivat să vaccinezi mai mulți oameni”.

Brooks a spus că își face griji că, pe măsură ce CDC retrage o țintă specifică pentru imunitatea turmei, va elimina aerul din eforturile de a crește nivelul de vaccinare.

Și dacă oficialii de sănătate publică încetează să vorbească despre „turmă”, oamenii pot pierde din vedere faptul că vaccinarea nu este doar un act de protecție personală, ci o modalitate de a proteja comunitatea.

O abordare publică departe de promisiunea imunității de turmă poate submina și mai mult credibilitatea CDC atunci când vine vorba de combaterea coronavirusului.

Cu privire la probleme, de la utilizarea măștilor până la modul în care virusul se răspândește, agenția a făcut unele schimbări dramatice pe parcursul pandemiei. Aceste inversări au fost determinate de noi descoperiri științifice despre modul în care se comportă noul virus, dar au oferit și combustibil suficient pentru scepticii COVID-19, în special pentru cei din mass-media conservatoare.

„Este o problemă de comunicare științifică”, a spus dr. John Brooks, director medical pentru răspunsul CDC la COVID-19.

„Am spus, pe baza experienței noastre cu alte boli, că atunci când obțineți până la 70% până la 80%, obțineți adesea imunitate de turmă”, a spus el.

Dar virusul SARS-CoV-2 nu a fost de acord cu aceasta.

„Are multe trucuri în mânecă și ne-a provocat în mod repetat”, a spus el. „Este imposibil de prezis ce va fi imunitatea de turmă la un nou agent patogen până când nu ajungeți la imunitatea de turmă.”

Noua abordare a CDC va reflecta această incertitudine. În loc să specifice o țintă de vaccinare care promite încetarea pandemiei, oficialii de sănătate publică speră să redefinească succesul în termeni de noi infecții și decese – și vor presupune că imunitatea de turmă a fost atinsă atunci când ambele rămân scăzute pentru o perioadă susținută.

„Vrem răspunsuri clare, simple și uneori există”, a spus John Brooks. „Dar pe aceasta, încă învățăm.”

Imunitatea de turmă nu a fost niciodată atât de simplă pe cât credeau mulți americani, a spus Kathleen Hall Jamieson, director al Centrului de Politici Publice Annenberg de la Universitatea din Pennsylvania și expert în provocările comunicării științei către cei din ce în ce mai sceptici – și adesea conspirați — cetățeni.

Este o idee care a apărut în urmă cu aproximativ un secol din domeniul medicinii animalelor. Epidemiologii îl calculează acum cu o ecuație standard. Dar, la fel ca multe instrumente care modelează un proces complex cu matematică, face câteva ipoteze simplificatoare.

De exemplu, presupune o uniformitate nerealistă în comportamentul indivizilor și al grupurilor și în capacitatea virusului de a se răspândi de la o persoană la alta.

Deci, nu reflectă diversitatea densității populației, aranjamentelor de locuit, tiparelor de transport și interacțiunilor sociale care fac Los Angeles-ul, de exemplu, atât de diferit de Boise, Idaho. Nici nu ține cont de faptul că Boise, unde mai puțin de 35% dintre adulți sunt complet vaccinați, nu beneficiază de protecție împotriva ratei de vaccinare de 73% a județului LA în rândul adulților.

„Oamenii nu sunt o turmă”, a spus Jamieson.

Liderii din domeniul sănătății publice ar fi fost mai bine serviți dacă își încadrau campaniile de vaccinare în jurul nevoii de „imunitate comunitară”, a spus ea. Asta i-ar fi făcut pe oameni să gândească în termeni mai locali – cei care contează cu adevărat atunci când vine vorba de riscul unei persoane de a se infecta, a adăugat ea.

Schimbările din coronavirus în sine au făcut, de asemenea, imunitatea turmei o țintă mobilă.

Calculul care a produs o estimare a imunității de turmă de 70% până la 85% se bazează în mare parte pe transmisibilitatea înnăscută a SARS-CoV-2. Dar odată cu apariția unor noi tulpini virale precum variantele Alpha și Delta, capacitatea virusului de a trece de la o persoană la alta a escaladat dramatic în ultimul an.

În plus, calculele privind imunitatea de turmă presupun că atunci când oamenii câștigă imunitate, ei rămân imuni pentru o perioadă de timp cunoscută. Dar a devenit clar că nici vaccinarea, nici infecția naturală nu conferă protecție de durată. S-ar putea ca injecții de rapel sau un caz „revoluționar”, dar pentru cât timp este încă necunoscut.

Exact așa funcționează știința, a spus Raj Bhopal, un profesor de sănătate publică pensionar la Universitatea din Edinburgh, care a scris despre complexitatea înnebunitoare a imunității de turmă.

Pentru orice agenție implicată în mesaje publice, „este foarte greu să transmiteți incertitudine și să rămâneți autoritar”, a spus Bhopal. „Este păcat că nu putem lua publicul cu noi pe acel drum al incertitudinii.”