Si pentru ca suntem in plin sezon de legume si fructe sanatoase, culese de pe plaiurile noastre românești, nu ocoliti, atunci cand ajungeti la piata, tarabele cu dovlecei. La prima vedere neimpresionant si nu foarte atractiv comparativ cu rosiile sau ardeii, dovlecelul devine delicios atunci cand este gatit. In plus este ideal in curele de slabire – o porţie de 100 de grame de dovlecel conţine doar 15 kilocalorii, aşa că poate fi inclus fără probleme în orice dieta. Dovlecelul este bogat în apă şi fibre, motiv pentru care te vei sătura mai repede şi vei ţine la distanţă foamea pentru mai mult timp.
Conform specialistilor este o sursă bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, vitaminele A, C, B1, B6, B12, sodiu, contine carbohidrati si aminoacizi ceea ce contribuie la o stare de sanatate buna.
Are conţinutul crescut de magneziu şi potasiu deci ajută la reducerea tensiunii arteriale si prevene formarea depozitelor de grăsime pe vasele de sânge. Continutul mare de fibre regleaza nivelul colesterolului.
Fie ca pregatiti chiftelute cu dovlecei, sufleu, gogosi, dovlecei pane, musaca, supa sau alte bunatati, dovlecelul este o leguma asupra caruia merita sa-ti indrepti atentia.
