Acțiuni de prevenire și control desfășurate în tot județul Mehedinți pentru reducerea incendiilor de vegetație uscată

Începând de ieri, 11.08.2021, echipe mixte, formate din reprezentanți ISU, IJJ, IPJ, Garda de Mediu și APIA, se află pe teren, în tot județul Mehedinți, pentru a desfășura acțiuni de prevenire și control, cu scopul de a reduce izbucnirea incendiilor de vegetație uscată.
Acțiunile se desfășoară în urma hotărârii adoptate în ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și presupun atât informarea cetățenilor cu privire la regulile ce trebuie respectate în aceste perioade caniculare pentru a preveni izbucnirea incendiilor de vegetație uscată, cât și sancționarea celor care nu respectă aceste reguli.
Cadrele ISU, IJJ și IPJ împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu și APIA se vor afla pe teren, zilnic, distribuind materiale de informare și monitorizând acțiunile cetățenilor cu scopul de a reduce manifestarea incendiilor de vegetație uscată.
Atragem atenția cetățenilor că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3000 la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice.
Totodată, conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
Cu amendă de la 500 la 1000 de lei, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare se sancţionează “neanunţarea, prin orice mijloc, a serviciilor de urgenţă, a primarului sau a poliţiei de către persoana care observă un incendiu şi, după caz, neluarea măsurilor, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea acestuia”, iar cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei se sancționează „inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora”.
În ultimele două luni, pompierii mehedințeni s-au confruntat cu aprox. 400 de incendii care au izbucnit la vegetație uscată, miriște, litieră, unele dintre acestea extinzându-se și la gospodăriile cetățenilor.

Informare si prevenire incendii