Home ACTUALITATE 9 mai, ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai, ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai, ziua Europei, a Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Odată cu încheiere celui de-al Doilea Război Mondial o serie de personalități politice europene, îngrijorate de efectele devastatoare ale celor două deflagrații mondiale, au decis crearea unor instituții internaționale care să păstreze pacea și să prevină un alt conflict mondial. Primul pas în acest sens a fost făcut de Franța și Germania, la inițiativa lui Jean Monett și Robert Schuman în 1950.

Șapte ani mai târziu relațiile dintre statele europene aveau să se dezvolte și mai mult, când în cadrul înțelegerii de la Bruxelles țări ca Luxemburg, Italia, Germania și Franța au decis să colaboreze atât politic, cât și economic.

România a aderat la Uniunea Europeană în 1995, fiind acceptată ca membră 10 ani mai târziu, la 25 aprilie 2005. Momentan, Uniunea Europeană este formată din 28 de țări membre (după aderarea Croației), cu un număr de 24 de limbi vorbite oficial și o populație de aproximativ 500 milioane locuitori ce reprezintă 7,3% din numarul total al populației lumii.

Tot în această zi Romania sărbătorește obținerea Independeței statale în 1877 de sub Imperiul Otoman, declarată de Mihail Kogălniceanu la 9 mai (stil vechi). La 10 mai este emis un act care atestă acest fapt și este semnat de principele Carol I. Se încetează astfel plata tributului către poarta Otomană și se instituie ordinul național Steaua României cu 5 clase, acordat atât pe timp de pace dar și de război.

De asemenea 9 mai marcheaza finalul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind considerat cea mai mare deflagrație ca amploare și efecte dezastruoase din toate timpurile, s-a întins pe intervalul anilor 1939-1945 implicând majoritatea statelor lumii și a dus la moartea a unui număr aproximativ de persoane cuprins între 50 și 90 de milioane, dintre care 45 de milioane civili. Astfel, această zi sărbătorește încheierea unei perioade negre din istoria lumii.