Home ACTUALITATE Murele si beneficiile lor

Murele si beneficiile lor

Murele si beneficiile lor

Murele sunt fructe de pădure răspândite în întreaga lume care cresc din abundență. Practic, din aceste fructe, avem voie să consumăm tot: frunzele, mugurii, fructe și, într-o măsură mai mică, se folosește chiar și rădăcina.

Extrem de bune la gust, aceste fructe micuţe sunt bogate în vitaminele A, B1, B2, C, E, minerale precum potasiu, fosfor, fier, sodiu, magneziu, mangan, seleniu, zinc, cupru și calciu, dar și acid folic.

Beneficiile murelor sunt multiple. Au efect anti-inflamator, diuretic, antiseptic, laxativ, analgezic dar, în special antioxidant.

Pe lângă aceste beneficii, murele au și multe proprietăți medicinale. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumam fara restricţie acest minunat fruct al pădurii:

-au un puternic efect antioxidant și neutralizează radicalii liberi;

-previn retenția de lichide astfel încât consumaţi cu încredere acest fruct dacă sunteți la dietă. Conţin puţine calorii și pielea va arăta mult mai luminoasă și netedă;

-ajută la combaterea diareei, gastroenteritei, colitei și crampelor menstruale;

-sucul din acest fruct este revigorant și tonifiant, ceea ce îl face foarte potrivit pentru persoanele care se simt slăbite;

-afecțiuni bucalo faringiene: are un efect benefic asupra aftelor (răni in gura), gingivitei (inflaţia gingiei), stomatita (inflamarea mucoasei bucale), faringită și amigdalită;

-fructele bine coapte, prin conţinutul lor ridicat de vitamine, sunt utile ca astringent și diuretic;

-ajută împotriva gripei, răcelii și tusei.

Din frunzele de mărăcini, se poate prepara un ceai pe care-l putem folosi atât intern, cât și extern. În uz extern poate grăbi vindecarea rănilor ușoare.