Home ACTUALITATE “Medicii capabili nu sunt neaparat apanajul centrelor universitare!” a declarat chirurgul severinean Eustaţiu Memu

“Medicii capabili nu sunt neaparat apanajul centrelor universitare!” a declarat chirurgul severinean Eustaţiu Memu

“Medicii capabili nu sunt neaparat apanajul centrelor universitare!” a declarat chirurgul severinean Eustaţiu Memu

Interviu cu dr Memu Eustatiu, Presedintele Comitetului de organizare al celei de a V-a editii a Conferintei de Cancer Bronhopulmonar de la Drobeta-Turnu Severin, 6-7 septembrie 2019, un eveniment organizat de Asociatia de Chirurgie Toracica Moderna, presedinte Conf univ dr Alin Demetrian, sub egida UMF Craiova, in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie.

I: Se vorbeste mult despre munca in echipa. Cu cine faceti dvs echipa, in afara compartimentului de chirurgie toracica, in spital si in judetul Mehedinti?

Dr. Memu: Chirurgia toracică poate fi considerată, mai degrabă, o supraspecializare chirurgicală deși pregătirea prin rezidențiat se face distinct la noi în țară. Majoritatea patologiei este de tip cronic și subacut: tumori toracice, pleurezii, patologie non-tumorală de resort chirurgical (emfizem pulmonar, pneumotorace, chisturi, abcese pulmonare cronice, bronșiectazii, pericardite). Prin urmare, cea mai mare parte a pacienților ne sunt trimisi de către colegi de altă specialitate: pneumologi, interniști, cardiologi, oncologi, medici de familie. În zilele noastre pacienții sunt complet investigați preoperator prin imagistică (radiografie, computer tomografie, rezonanță magnetică), spirometrie, evaluare cardiologică, analize de laborator, endoscopie digestivă superioară, endoscopie bronșică. Postoperator, aproape toate cazurile necesită examen citologic și/sau histopatologic, tratamente adjuvante oncologice, radioterapie, recuperare respiratorie, chimioterapie antituberculoasă. Și, bineînțeles, orice intervenție chirurgicală implică o anestezie. Iată cu câte specialități colaborăm, zic eu, cu succes, pre-, peri- și postoperator.

I: Cu cati medici de familie colaborati? Cati v-au sunat in ultimul an sa discute cu dvs despre un caz, pe cati i-au sunat pentru a le cere detalii despre un pacient?

Dr. Memu: Realitatea este că nu avem prea multă comunicare directă. Sunt sigur că dumnealor văd biletele de externare ale pacienților noștri, dar în hățișul birocratic extrem de cronofag nu mai este timp pentru asemenea comunicări. Sincer, nu cred să fi vorbit la telefon cu mai mult de zece medici de familie din Mehedinți în cei zece ani de existență a chirurgilor toracici în Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin. Iar postoperator de obicei se țin pacienții (cei care se țin!) de recomandări și vin la control.

I: Cum decurge colaborarea cu medicii pneumologi din judet?

Dr. Memu: Foarte bine. Există nuanțe însă. Istoric, neexistând chirurgi toracici până la angajarea mea aici în 2009 cazurile erau trimise la Timișoara sau Craiova. Din 2009, a apărut o colaborare, progresiv tot mai bună.

I: Cum ajung pacientii la dvs, care este traseul si cum ar putea fi simplificat? Care este modul in care doriti sa comunicati cu colegii- sa va sune, sa va dea mail?

Dr. Memu: Trebuie ținut cont de particularitățile modului de organizare local, care este probabil comun multor spitale județene de urgență neuniversitare: compartiment de cinci paturi în cadrul secției de chirurgie. Ideea acestei structuri organizatorice este de a asigura urgențele, astfel că pacienții de acest tip ajung prin UPU. Ceilalți ajung prin modul amintit la prima întrebare. Pentru aceștia ideală este prezentarea cu toate investigațiile și consulturile de altă specialitate (inclusiv preanestezic) efectuate, concluziile de rigoare trase și planul terapeutic stabilit într-o consultație în ambulatoriu. Dar… Modul de comunicare cu colegii? Telefonic pare mai facil dar este… perturbator uneori. Sistemul de mesagerie (SMS prin rețelele de telefonie sau oricare dintre cele via internet) ori emailul sunt mai “așezate”, calme, dar nu cât ai bate din palme. Pentru consulturile intersecții emailul este prea mult. Pentru comunicarea cu medicii de familie este ideal!

I: Sunteti un comunicator deosebit, cu un umor negru, acid de multe ori. De fiecare data cand vorbiti despre comunicarea cu pacientul vi se schimba tonul vocii si cumva, amaraciunea se simte in tot ceea ce spuneti. Care ar fi mesajul dvs pentru pacienti, cum ati doriti sa se comporte cu dvs si colegii dvs, ce pot face ei diferit, in asa fel incat consultatia sa decurga mai bine, mai eficient, mai firesc..

Dr. Memu: Mă izbesc uneori de un fel de suspendare a lor. Încerc să le explic cât mai clar, chiar desenez, ca apoi să constat că nu au înțeles. Unii refuză mental concretul, altora li se pare probabil că nu se poate așa ceva în “micul” (?!) oraș de provincie unde se află. Cred că este bine să înțeleagă că există posibilități terapeutice și în cancer și că medicii capabili nu sunt neapărat apanajul centrelor universitare.

I: Afirmati intr-un interviu anterior ca va ocupati si de infectii. La ce anume va referiti? Cum decurge colaborarea cu medicii infectionisti?

Dr. Memu: Chirurgia toracică poate fi utilă în cazurile de pleurezii ori pericardite infecțioase (tuberculoase sau netuberculoase), supurații pulmonare cronice, mediastinite, abcese ale peretelui toracic, chisturi hidatice toracice. În plus, în Drobeta Turnu Severin, colegul meu (dr. Dănuț Popovici) și cu mine suntem singurii medici care efectuăm bronhoscopii, fiind solicitați la unele cazuri de infecții bronhopulmonare pentru bronhoaspirații și recoltări de aspirat bronșic pentru examene bacteriologice și BK. Colaborarea cu ceilalți medici implicați (infectioniști, pneumologi, anesteziști) este excelentă.

I: Exista medici in Romania care roaga pacientii sa fie atenti la personalul medical, sa se asigure ca cei care ii ingrijesc se spala pe maini. Ce parere aveti despre asta?

Dr. Memu: Cred că acest mod de abordare face parte din medicina personalizată practicată de mult timp în sistemul public de sănătate în urma umilirii salariale a personalului medical începând cu anii socialismului. Dar soluția este ca șefii de secții sau orice serviciu medical să imprime și cultive personalului din subordine o rigoare firească. Iar cadrele de predare să insiste asupra igienei mâinilor, metodelor de antisepsie și asepsie. Normal că administrațiile unităților sanitare trebuie să-și facă treaba prin asigurarea condițiilor și materialelor necesare.

I: Sunteti presedintele comitetului de organizare al celei de a V-a editii a Conferintei de cancer bronhopulmonar, eveniment ce avea loc pentru prima data la Drobeta. Ce mesaj aveti pentru colegi, de ce ar fi bine sa participe la aceasta conferinta, ce vor putea afla despre aceasta patologie pentru care screeningul este prea scump?

Dr. Memu: Încercăm să atragem atenția asupra cancerului bronhopulmonar, care este cam neglijat. Dacă în România socialistă se lupta cu tuberculoza, iată că ne-am occidentalizat. Este prima cauză de mortalitate prin cancer la bărbați, iar la femei nu este departe. Trebuie să promovăm prevenția, adică lupta cu fumatul. Depistarea precoce înseamnă computer tomografie, nu MRF sau radiografie. Tratamentul chirurgical, cel mai eficient în cazurile precoce, este complet neglijat de factorii decizionali. Radioterapie nu există în toată Oltenia, cu excepția Craiovei! Pacienți sunt și vor fi tot mai mulți, nu este o soluție să fie toți îndrumați spre centre universitare, mai ales când ai muguri pe care-i poți ajuta să înflorească, nu să se ofilească! Persoanele cu cancer bronhopulmonar merită mai mult!”

La Conferinta de cancer bronhopulmonar vor participa dr. Nelly Cherciu, dr Michael Schenker, dr. Constantin Darius Ungureanu , dr. Constantin Pleșan, drEleodor Carstoiu, dr Daniela Cirnatu, asist univ dr. Valentin Coșei, dr. Elena Vlad, dr. Rus Ovidiu, dr Irina Drãgan, dr Carmen Marcu, Prof univ dr Silviu Sofronie, Prof asoc dr Costin Popescu, dr Ahileas Chimorgiachis, Conf univ dr Claudia Toma si alti invitati implicati in managementul cancerului bronhopulmonar.

Pentru inscrieri la conferinta puteti accesa site-ul flashmedical.ro sau puteti apela la Florin Cristea, 0756030353 sau pe mail florin.cristea@houston.ro.