Home ACTUALITATE Boalele şi leacurile urbei – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX, la Palatul Suțu!

Boalele şi leacurile urbei – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX, la Palatul Suțu!

Boalele şi leacurile urbei – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX, la Palatul Suțu!

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită joi, 17 martie 2016, de la ora 19:00, la o conferinţă despre despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX, susţinută de Octavian Buda la Palatul Suţu.

 

Multe din problemele sociale, sanitare şi economice româneşti de acum aproape 150 de ani le regăsim foarte similare, şi doar amplificate la o altă scară şi parcă „transferate”, printr-un tunel al timpului, societăţii româneşti de azi. În mahalalele oraşelor şi în sate se retrag la sfârşitul secolului al XIX-lea sărăcia, deficitul cronic de personal medical şi sanitar inferior, lipsa de igienă şi boala, tocmai ca expresie concretă a absenţei acestui deziderat de modernizare socială. Modernizarea României secolului XIX pare să fi fost concepută pe principiul unei injecţii terapeutice: un tratament adminstrat dintr-un punct central sau din mai multe puncte, reprezentate de zonele urbane, trebuia să se extindă în timp şi să acopere în cele din urmă întreg teritoriul naţional. Iar acest deziderat, nici astăzi nu este îndeplinit.