Home ACTUALITATE VERNISAJ Oara Larisa MUTU Mindoiu – Două meserii, o vocaţie: în sprijinul semenilor –

VERNISAJ Oara Larisa MUTU Mindoiu – Două meserii, o vocaţie: în sprijinul semenilor –

Artista s-a născut la 05 martie 1978 în oraşul Tîrgu Jiu, însă copilăria şi-a petrecut-o la Pocruia în Tismana, unde a deprins taina picturii şi a sculpturii. Chemarea spre artă a simţit-o încă de când “a putut ţine în mână un instrument care lasă urme sau semne” cum ne spune chiar ea, personificând “cărţi, caiete căzute în mână ca din întâmplare, chiar şi pereţii casei în care locuia”. Încurajată de părinţi, a urmat liceul de artă “C. Brăiloiu” din Tg. Jiu, pe timpul căruia mergea şi în atelierul de pictură al Mânăstirii Tismana. Acolo a deprins tehnicile picturii icoanelor pe sticlă şi lemn, simţind binecuvântarea locului şi frumuseţea naturii. Îndrumată de o profesoară ardeleancă, căreia îi poartă o adâncă admiraţie şi un profund respect, a urmat Facultatea de Arte Plastice din Cluj Napoca, păşind astfel pe urmele iubitei doamne Virschi.
Pe timpul studenţiei, deşi a avut mai multe expoziţii personale şi de grup, o mai mare bucurie sufletească a avut-o participând, în echipă, la pictarea bisericii din Celei în 1998 şi având şansa de a ajuta la “Restaurarea bisericii de lemn din Năsal” a judeţului Cluj, de unde a şi deprins măiestria culorii şi arta formelor în lemn. În anul 2000, în timpul unui proiect realizat la Tismana, cunoscutul grafician francez Jacques-Olivier Nicolas a apreciat şi încurajat lucrările Larisei, fapt ce l-a făcut să realizeze şi un prim catalog al artistei.
După absolvirea facultăţii, fiind licenţiată în arte – arte plastice şi decorative, a profesat în cadrul “Palatului Copiilor” din municipiul Drobeta Turnu Severin, insuflându-le elevilor dragostea pentru artă şi obţinând numeroase premii, rezultate ale muncii depuse.
De 11 ani a ales să devină pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi, cultivând în rândul semenilor educaţia preventivă şi modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, astfel, aceştia vor fi mai pregătiţi pentru a face faţă evenimentelor negative şi vor acţiona benevol în sprijinul comunităţii. Meseria nelăsând loc de interpretare, artista îndeamnă şi la terapia pentru suflet, prin artă, unde actul artistic, în care sunt implicaţi unul sau mai mulţi artişti, dă libertatea fiecăruia să-l simtă în felul său, “să-l guste”.
Fiind un adevărat profesionist, atât la locul de muncă, cât şi în timpul liber, Larisa reuşeşte să îmbine cele două profesii, făcând din meserie o artă şi din artă o meserie!