Home ACTUALITATE Recomandari privind taierile la pomi fructiferi

Recomandari privind taierile la pomi fructiferi

Recomandari privind taierile la pomi fructiferi

Nu toate anotimpurile anului sunt propice tăierilor. Restricțiile țin atât de parametrii climatici specifici fiecărui anotimp, cât și de faza de dezvoltare vegetală a plantelor într-un moment dat. În general, se vorbește de tăierile de iarnă (în uscat) și de tăierile de vară (în verde).

Agrișul sau coacăzul pot fi tăiați încă din ianuarie sau februarie. Gerurile care pot urma, oricât de serioase ar fi, nu pot provoca decât daune minime. Rugul de mur este însă sensibil la ger și nu se taie în nici un caz mai devreme de începutul lui aprilie. Tot acum se pot scurta nuielele purtătoare de rod ale zmeurului care a crescut prea mult.

În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt așteptate geruri cumplite. Desigur că nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi. Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistența la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuși tăierilor au rezistat mai ușor gerurilor decât cei care au suportat acțiuni de tăiere înaintea apariției acestor geruri.

Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obținute (Jonagold, Elstar) se dovedește de asemenea sensibil la ger. Pomi fructiferi care necesită tăieri anuale sunt: mărul, părul, piersicul și prunul. Pomii care necesită tăieri o data la doi ani sau mai mult sunt: gutuiul, caisul și cireșul, pentru aceștia tăierea se face pentru a da o formă coroanei și pentru a limita in mare măsură dezvoltarea pe înălțime.

La sfârșitul iernii se elimină ramurile uscate, bolnave; se urmărește menținerea la o înălțime convenabilă a coroanei și în același timp mijlocul trebuie să fie lăsat fără ramuri pentru a permite pătrunderea luminii și o circulație eficientă a aerului. Pe durata perioadei de vegetație se pot face tăieri de corecție, mai ales la sfârșitul primăverii când pot fi văzuți bine mugurii floriferi care sunt diferiți de mugurii care formează ramuri.

agrointel.ro