Este vară! Căldura abia ne mai lasă să respirăm! Ai poftă de ceva uşor şi răcoritor? Alimentul ideal este pepenele roşu. Îl găseşti la colţ de stradă în locuri special amenjate, in pieţe dar şi in supermarket-uri/hypermarket-uri. Pepenele roşu nu este numai o gustare dulce și binevenită în lunile calde, ci o sursă
excelentă de nutrienți dătători de sănătate. Pe lângă gustul minunat și faptul că au calorii
puține, deoarece este format în majoritate din apă, acest minunat fruct este o sursă excelentă
de vitamina C, care este un antioxidant important. Este de asemenea bogat în vitamina A
benefică pentru ochi și care previne glaucomul. Mai conține vitaminele B1 și B6. Vitamina B1
este importantă pentru menținerea electroliților și a transmiterii semnalelor sistemului nervos
prin corp. Vitamina B6 este esențială pentru convertirea alimentelor în energie celulară.
Pepenele roșu conține și minerale precum potasiu și magneziu. Potasiul este important pentru
sănătatea cardiovasculară și cea a creierului, ajută rinichii să elimine pietrele.
Magneziul este considerat mineralul maestru. Este implicat în peste 300 de funcții metabolice
celulare. Simptome ale deficienței de magneziu sunt: iritabilitatea, tensiunea, probleme de
somn sau crampele musculare.
Când sunt tăiați, trebuie să observați cu atenție culoarea miezului. O culoarea intensă de
roșu/roz este cea mai bună. Pe o parte pepenele trebuie să aibă o culoare diferită, gălbejită.
Aceasta este burta, cu care pepenele a stat pe pământ în timp ce s-a copt. Dacă fructul nu are
această zonă, înseamnă că a fost cules prea repede și nu a apucat să se coacă, ceea ce îi va
afecta în mod negativ atât gustul cât și textura și nutrienții.
Pepenii nu își pierd prea mult din valoarea nutrițională dacă sunt tăiați și ținuți în frigider. Dar
este înțelept să nu-i consumați direct din frigider , ci să lăsați o perioadă de timp necesară
pentru ca fructul să revină la o temperatură apropiată celei din cameră.
Recomandarea noastră: limonadă de pepene roşu
Limonada cu pepene roșu este o băutură răcoritoare deosebită. Pentru această rețetă de
limonadă curățăm 500 g miez de pepene de semințe și-l tăiem cuburi. Punem în pepenele, sucul de la o jumătate de lămâie, 3 linguri de miere și 5 cuburi de gheață. Mixăm bine. Turnăm limonada în pahare, tăiem lămâia verde rondele și o punem în limonadă. Se
servește rece, ornată cu frunze de mentă.