Home ACTUALITATE 15 Octombrie – Ziua Internațională a Nevăzătorilor

15 Octombrie – Ziua Internațională a Nevăzătorilor

15 Octombrie – Ziua Internațională a Nevăzătorilor

15 octombrie – Ziua Internațională a Nevăzătorilor

Astăzi este celebrată ziua Internațională a nevăzătorilor sau ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere.

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a “Zilei bastonului alb”, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.
Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei. De secole, nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia începând cu secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol ce avertiza lumea că purtătorul lui este nevăzător, la început în Europa şi apoi, răspândindu-se în America de Nord.

Și în acest an, Muzeul Regiunii Porților de Fier a ținut să marcheze această zi specială. Câțiva membri ai Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Filiala judeţeană Mehedinţi, conduși de preşedintele Victor Zaharia au fost astăzi oaspeții muzeului și au vizitat expozițiile permanente inaugurate recent.

ziua bastonului alb