Home ACTUALITATE Ziua Internationala a iei sarbatorita si la Drobeta Turnu Severin

Ziua Internationala a iei sarbatorita si la Drobeta Turnu Severin

Ziua Internationala a iei sarbatorita si la Drobeta Turnu Severin

  Ziua Universală a Iei tradiționale românești a fost propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine” și a ajuns să fie sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de către românii de pretutindeni. Pe 24 iunie sarbatorim impreuna Ziua Universala a Iei imbracandu-ne in ie sau in camasa alba traditionala romaneasca. Acest eveniment a luat amploare in ultimii ani corelat si cu aparitia multor firme producatoare de ie sau promotoare a portului popular romanesc. Ia este un simbol al identitatii si creativitatii spatiului romanesc, care dainuie din timpuri stravechi.

Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin si Palatul Culturii Teodor Costescu a organizat sambata 26 iunie, incepand cu ora 19.00 evenimentul IE ÎN FLORI DE SÂNZIENE . Programul manifestarii a cuprins o parada a portului popular, o expozitie de costume populare din colectia lui Ion Dumitrascu dar si lansarile revistelor de cultura si traditie populara Răstimp a Centrului Cultural Nichita Stanescu si Terra Grifonis a Palatului Cultural Teodor Costescu. Au participat ansamblurile folclorice Doruletul – Brosteni, grupul coral Izvorasul al Episcopiei Severinului si Strehaiei, ansamblul Liliac de la Ponoare, dar si artisti consacrati ca Anica Gantu, Claudia Catana si Andra Nicoleta Iancu.

Vineri 24 Iunie, Cofetaria Cleo a organizat un eveniment dedicat iei, aducand laolalta fete si femei imbracate in ie, cu impletituri si flori in par (partener Salon Hermitage), depanand povesti cu Ilene Cosanzene si pregatite sa duca mai departe traditia cu implicare si daruire.