Home ACTUALITATE Subventiile agricole 2016 dezbatute astazi la Minister

Subventiile agricole 2016 dezbatute astazi la Minister

Subventiile agricole 2016 dezbatute astazi la Minister

Conducerea MADR, în frunte cu ministrul Achim Irimescu au avut astăzi (din nou) o ultimă ședință de lucru cu fermierii pentru a finaliza condițiile cererii unice pentru subvențiile pe 2016. S-au eliminat tabelele de la capitolul 15, obligativitatea depunerii la APIA a contractelor de arenda dar in ceea ce priveste încasarea sprijinul cuplat pentru soia, în valoare de 325 de euro/ha pentru anul 2015 și în creștere până în 2020, agricultorii trebuie să facă in continuare dovada că au obținut o recoltă de cel puțin 1.300 kg/ha. Această condiție, greu de respectat într-un an cu condiții meteo dificile așa cum a fost 2015, va rămâne în vigoare și pentru plățile din 2016. România, la cererea LAPAR, a notificat însă Comisia Europeană pentru a elimina această ”barieră” începând cu anul 2017.

Referitor la eliniarea identificării fără echivoc a suprafețelor agricole prin aplicația IPA online, totul a rămas în coadă de pește de teama unor penalizări de la UE.

Vă reamintim că Ordinul 619/2015 privind plățile directe în agricultură este supus dezbaterii publice. Până acum au existat mai multe discuții cu liderii din sectorul vegetal și zootehnic, iar forma finală a actului normativ ar urma să fie finalizată astăzi la MADR.

agrointel.ro