Home ACTUALITATE RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

RECOMANDĂRI PENTRU CIRCULAȚIA RUTIERĂ ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

În contextul atenționării meteorologice Cod Galben conform căreia, în zilele de 6 și 7 februarie a.c., în jumătatea sudică a țării, vor avea loc ninsori și viscol, Poliția Română recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de circulație, precum și a indicaţiilor poliţiştilor aflaţi în trafic.

În localităţi sau în afara lor, având în vedere faptul că partea carosabilă este umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Adoptaţi o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

La pornire, pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.

Pietoni, evitaţi pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi drumurile numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!