Home ACTUALITATE -Pompierii mehedinţeni şi-au prezentat activitatea pe anul 2015. Aproape 3800 de intervenţii în situaţii de urgenţă şi peste 1300 de controale de prevenire-

-Pompierii mehedinţeni şi-au prezentat activitatea pe anul 2015. Aproape 3800 de intervenţii în situaţii de urgenţă şi peste 1300 de controale de prevenire-

-Pompierii mehedinţeni şi-au prezentat activitatea pe anul 2015. Aproape 3800 de  intervenţii în situaţii de urgenţă şi peste 1300 de controale de prevenire-

Vineri, 29 ianuarie a.c., la ora 12.00, în Sala Mare a Instituţiei Prefectului, a avut loc

evaluarea activităţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului

Mehedinţi, pe anul 2015. Activitatea s-a desfăşurat în prezenţa prefectului judeţului

Mehedinţi şi a celor peste 25 de invitaţi, şefi ai instituţiilor cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Inspectorul şef al ISU „Drobeta”, colonelul Petre Stănăşel a prezentat materialul de

bilanţ, asigurând atât invitaţii, cât şi cetăţenii că obiectivul fundamental al activităţii

desfăşurate la nivelul instituţiei a vizat asigurarea stării de normalitate a comunităţilor,

îndeplinirea cu prioritate a misiunilor de salvare a vieţii, protecţie a bunurilor materiale şi mediului, prin eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă şi menţinerea sub control a riscurilor.

Pompierii mehedinţeni au intervenit, în anul 2015, la 3759 situaţii de urgenţă. Cele mai

multe au fost acţiuni ale SMURD-ului (2719), în timp ce 1040 de intervenţii au fost pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă cauzate de incendii, alunecări de teren,

inundaţii, asanări şi distrugeri de muniţie sau salvări de persoane şi animale. Numărul

incendiilor a fost mai mare faţă de anul precedent, iar in unele cazuri s-au înregistrat şi

pierderi de vieţi omeneşti.

– 3759 intervenţii în situaţii de urgenţă –

În anul 2015, 8276 de mehedinţeni au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru

Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, folosind Serviciul Unic de Urgenţă 112.

Ca urmare a solicitărilor primite, pompierii din cadrul ISU „Drobeta” au intervenit la 3759

situaţii de urgenţă. Comparativ cu anul 2014, numărul situaţiilor de urgenţă a crescut cu 855.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 280 incendii, 2715 intervenţii SMURD, 308

intervenţii la incendii de vegetaţie uscată şi alte peste 450 de intervenţii pentru protecţia

comunităţilor (asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie şi pe timpul desfăşurării de evenimente publice, protecţia mediului, salvări de animale, misiuni pirotehnice, alunecări de teren, fenomene meteo periculoase, înlăturarea efectelor inundaţiilor, avarii la utilități publice, etc).

– 2796 persoane asistate medical, 24 de persoane şi 72 de animale salvate de pompieri

Aproape 2800 de persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale sau care au

rămas încarcerate în autoturisme implicate în accidente rutiere (37 persoane), au fost asistate medical şi transportate la spital de către echipajele SMURD. 24 de mehedinţeni au fost salvaţi de pompieri, anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, fântâni sau alte medii ostile vieţii.

Dintre aceştia, 20 au fost adulţi şi 4 copii. Cu toate eforturile depuse, au fost înregistrate trei persoane decedate în incendii, iar şase persoane au fost rănite, din care şi un copil. Datorită intervenţiei prompte a pompierilor, de stingere a incendiilor, au fost salvate bunuri în valoare de peste 49.000.000 lei.

-280 incendii stinse de pompieri în anul 2015-

În anul 2015, subunităţile de intervenţie ale I.S.U.”Drobeta” au acţionat pentru stingerea

a 280 de incendii, faţă de 191 în anul 2014. Cea mai mare pondere a incendiilor o reprezintă cele izbucnite la proprietăţile individuale ale cetăţenilor (220). Dintre cele 280 de incendii, 57 au izbucnit la locuinţe, cele mai multe manifestându-se în mediul urban (35), în mediul rural fiind înregistrate 22. Cele mai multe incendii au fost determinate de instalaţiile electrice defecte, coşurile de fum neprotejate termic sau necurăţate, dar şi de folosirea cu intenţie a focului. Anul trecut, 3 persoane au decedat în incendii, iar 6 au fost rănite.

– 2719 intervenţii SMURD-

Anul trecut, 2796 de mehedinţeni, dintre care 2507 adulţi şi 289 copii, au fost

salvaţi/asistaţi de paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Mehedinţi, pe timpul celor 2719 misiuni desfăşurate. Comparativ cu anul 2014, numărul intervenţiilor SMURD a crescut cu 31,3%. Cele mai multe intervenţii au fost pentru afecţiuni cardiace, urmate de traumatisme, alte afecţiuni medicale şi accidente rutiere.

-Peste 1300 de controale de prevenire-

În anul 2015 au fost emise 57 de avize şi 87 de autorizaţii privind securitatea la incendiu şi protecţie civilă. Cadrele Inspecţiei de prevenire au fost desfăşurat 1359 de controale de prevenire, dintre acestea 279 la instituţii, 873 la operatori economici, 113la localităţi, 81 la obiective de investiţii şi 13 la obiective care gestionează substanţe periculoase. Pe timpul controalelor desfăşurate au fost constatate 6644 deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă. Dintre acestea, 2118 au fost soluţionate pe timpul controalelor, pentru cele rămase nesoluţionate, au fost aplicate 4183 sancţiuni contravenţionale (2863 avertismente şi 1220 de amenzi, în cuantum de 1.687.904 lei).

-Peste 200 de comunicate şi buletine de presă remise şi 2709 apariţii în mass-media-

În anul 2015, purtătorul de cuvânt a transmis mass-mediei 201 comunicate şi buletine de presă, a acordat 433 de interviuri, a răspuns la peste 500 de solicitări de informaţii de interes public şi a asigurat peste 50 de intrări la posturile centrale de ştiri, astfel încât cetăţenii au putut fi informaţi la timp cu privire la misiunile desfăşurate de către inspectorat, a evenimentelor care au avut loc în zona de competenţă, precum şi asupra măsurilor de prevenire şi comportamentul pe care cetăţenii trebuie să-l adopte în diferite situaţii de urgenţă.

Ca urmare a informaţiilor transmise, ISU “Drobeta” a înregistrat 2709 apariţii în

mass-media, dintre acestea 814 în presa scrisă, 504 la radio şi 1391 la TV.

-Dotarea ISU „ Drobeta” în anul 2015-

În anul 2015, ISU „Drobeta” a fost dotat cu trei ambarcaţiuni de intervenţie şi salvare,

două remorci peridoc pentru ambarcaţiuni, un autoturism Dacia Logan Laureat, o autospecială cu echipament specific pentru transport scafandri la intervenţie, cu peridoc şi barcă, 20 de aparate izolante prevăzute cu sisteme de alarmare în caz de lipsă a mişcării, un autovehicul cu şenile/roţi tip UTV cu capacitate mărită de trecere cu remorcă şi o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordare asistenţă medicală de urgenţă. Ultimele două autospeciale vor ajunge în scurt timp la sediul ISU „Drobeta”. Dotarea a fost posibilă prin derularea a două proiecte: ,,Răspuns eficient salvează vieţi/ERSL” gestionat de către IGSU şi ,,Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă în regiunea Sud-Vest Oltenia”.Pentru anul 2016, conducerea inspectoratului şi-a propus îndeplinirea următoarelor obiective:

– creşterea nivelului de pregătire şi educare a populaţiei în domeniul situaţiilor de urgenţă prin continuarea şi diversificarea acţiunilor, formelor şi mijloacelor de informare şi educare preventivă, în direcţia formării unei culturi de securitate şi a comportamentului preventiv în rândul cetăţenilor;

– identificarea oportunităţilor privind accesarea de proiecte europene;

– perfecţionarea continuă a resursei umane.