Home ACTUALITATE Pâinea s-ar putea scumpi chiar dacă avem producție record de grâu

Pâinea s-ar putea scumpi chiar dacă avem producție record de grâu

Pâinea s-ar putea scumpi chiar dacă avem producție record de grâu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat ca produsele din grâu și porumb s-ar putea scumpi în perioada următoare, chiar dacă producțiile înregistrate de fermierii romani la aceste cereale au fost unele record. Guvernatorul pune aceasta scumpire pe fondul producțiilor scăzute înregistrate în restul Europei.

Mugur Isărescu este de părere ca la ambele produse se observa o îmbunatățire de randamente și o apropiere de economia europeana. In ceea ce privește grâul, se observa o îmbunatățire a randamentelor de pe plan international, ceea ce arata ca agricultura romanească a înregistrat un progres.Un lucru mai putin bun: chiar dacă am avut producții mai mari, în Europa au fost producții mici și creșteri de preturi, iar noi suntem foarte legați în ceea ce privește cerealele, nu mai suntem o economie închisa, iar preturile tind către piața europeana. Cu alte cuvinte, exista acest risc sa avem preturi mai mari la produsele din grâu și porumb”, a susținut oficialul BNR.

Producătorii din industria de morărit și panificație au anunțat, săptămâna trecuta, ca pâinea se va scumpi cu câteva procente începând chiar din aceasta luna, din cauza majorării tarifelor la electricitate și gaze naturale, dar și al costurilor cu materia prima și forța de munca.