Home ACTUALITATE Ne pregătim pentru soldările de toamnă-iarnă!

Ne pregătim pentru soldările de toamnă-iarnă!

Ne pregătim pentru soldările de toamnă-iarnă!

După un periplu prin Drobeta Turnu Severin, am constatat că în ultimele zile vitrinele magazinelor au fost invadate de afișe mai mici sau mai mari care anunţă cu litere de-o șchioapă că sezonul reducerilor a început, desi perioada oficială este din 15 ianuarie, pentru soldurile de toamnă-iarnă.

Reducerile pot fi aplicate numai produselor nealimentare a căror desfacere are caracter sezonier cum ar fi confecţii, marochinărie, tricotaje, încălţăminte sau articole sportive.

Conform legii, agenţii economici trebuie să informeze, cu cel puţin 15 zile înainte, Primăria Municipilului Drobeta Turnu Severin care este perioada în care efectuează vânzarile de soldare.

Consumatorul trebuie să citească cu atenţie eticheta pe care este preţul afişat atât cel vechi cât şi cel nou, să fie atent la procentul de reducere şi bineînţeles preţul rezultat în urma reducerii afişate.

La hypermarketuri sau magazine mari se poate verifica preţul corect al produsului la cititoarele de coduri de bare evitând astfel o reducere greşită.

In aceasta perioada, o practică folosită de comercianţi este aceea de a pune la dispoziţia cumpărătorilor produse false la preţul produselor originale.
Pe de altă parte, consumatorii trebuie să fie atenţi şi la strategiile de marketing utilizate de agentii economici. Standurile cu produse cu preţ redus sunt aşezate în mijlocul celor cu preţuri standard, astfel încât puteţi fi tentaţi să luaţi şi produse care nu beneficiază de reduceri.Perioada maximă a acestor reduceri este limitată la 45 de zile.

Companiile care nu anunţă Primăria cu privire la vânzările de soldare riscă amenzi 200 şi 1.000 de lei, iar dacă nu respectă legile privind reducerile de sezon, aceste riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Ofertele disponibile la ora actuală în magazine sunt promoţii. În general, acestea se referă doar la anumite produse, iar scăderile de preţ sunt mai modeste, spre deosebire de o reducere care are ca efect „vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amănuntul”, potrivit OG 99 din 2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Marfa nevanduta trebuie distrusa.
Majoritatea consumatorilor se întreabă ce se întâmplă cu produsele care au fost reduse, dar nu s-au vândut.”Aceste produse nu se pot întoarce la raft cu preţ scăzut, este contrar legii în vigoare, iar dacă se întâmplă aşa ceva sancţiunile sunt foarte drastice şi intervin şi organele fiscale. Dacă nici prin procedura de lichidare de stocuri aceste produse nu sunt vândute, în mod normal ele trebuie distruse”.

A doua perioadă de reduceri din acest an va fi 1 august – 31 octombrie, pentru produsele de primăvară şi de vară.