Home ACTUALITATE APIA schimba modul de declarare a suprafetelor pentru cei care beneficiaza de subventii

APIA schimba modul de declarare a suprafetelor pentru cei care beneficiaza de subventii

APIA schimba modul de declarare a suprafetelor pentru cei care beneficiaza de subventii

Ministerul Agriculturii a publicat de curand pe site-ul sau un proiect de lege care modifica o serie de prevederi actuale referitoare la subventiile agricole primite de fermieri din partea APIA.

O prima modificare se refera la modul in care agricultorii fac dovada utilizarii terenului. Mai exact, noua varianta a articolului 5 din Ordinul 619/2015 prevede ca fermierii pot face dovada suprafetelor de teren lucrate prin urmatoarele acte:

 • adeverinta conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completeaza pe baza modelului cadru prevazut in anexa nr. 1 la prezentul ordin, si
 • copie conform cu originalul a contractului de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ teritoriale, dupa caz;
 • copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arenda a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domeniilor Statului, denumita in continuare ADS, dupa caz.Pentru a beneficia de subventii agricole in anul de cerere 2016, fermierii trebuie sa depuna la APIA, in mod obligatoriu, urmatoarele acte:
  • copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaport/certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport;
  • dovada detinerii unui cont bancar activ;
  • procura notariala, in cazul in care fermierul persoana fizica imputerniceste o persoana pentru depunerea cererii unice de plata in numele sau sau pentru a-l reprezenta in relatia cu APIA.

  De asemenea, o serie de modificari apar si in ceea ce priveste contractele de arendare. Cele care sunt incluse pentru dovada utilizarii terenului vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii prin modalitatile stabilite prin contract, se mai arata in noul proiect de lege publicat pe site-ul MADR.

  pentru mai multe informatii accesati siteul www.stiriagricole.ro