Home ACTUALITATE Inaugurarea secţiei de carte românească a Bibliotecii Municipale din Salonic, Grecia

Inaugurarea secţiei de carte românească a Bibliotecii Municipale din Salonic, Grecia

Inaugurarea secţiei de carte românească a Bibliotecii Municipale din Salonic, Grecia

Biblioteca Judeţeană din Craiova „Alexandru și Aristia Aman” a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia, în cadrul Bibliotecii Municipale din Salonic. Inaugurarea acestei secţii, un eveniment cultural de importanţă istorică pentru comunitatea românească din Grecia, a avut loc sâmbătă, 3 martie, în prezenţa unor importante oficialităţi, atât din Grecia, cât şi din România: Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, Iannis Boutaris, primarul oraşului Salonic, Elli Hrzsidou, viceprimar pentru cultură şi arte, precum si directorii bibliotecilor județene din Dolj si Vâlcea. Volumele donate de Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” acoperă un domeniu vast, de la literatură, beletristică, istorie, geografie, folclor şi tradiţii, literatură pentru copii, până la tratate de specialitate, care le vor fi deosebit de utile studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor aflaţi la studii in Grecia.

Acest eveniment cultural extrem de important pentru comunitatea românilor stabiliți în Grecia a fost posibil și datorită sprijinului oferit de consulatul României la Salonic. Prezentă la eveniment, Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic a spus că „deschiderea unei biblioteci românești la Salonic este un moment foarte important pentru România, în special anul acesta, anul Centenarului, dar și pentru comunitatea românească de aici. Multumim domnului primar pentru acest proiect, pentru sustinerea lui, mulțumim pentru că le-a dat posibilitatea cetățenilor români să aibă acces la literatura românească, la literatura universală în limba română. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără ajutorul domnilor directori de la Bibliotecile județene Dolj, Vâlcea și Hunedoara, care au donat 3500 de carți în limba română. Domniile lor ne-au dat ocazia să avem acces in continuare la limba, cultura și civilizația românească. Sunt onorată să fiu eu cea care inaugureaza această bibliotecă și am credința că pentru toți cetațenii români, pentru toți vorbitorii de limba română din nordul Greciei, acesta va fi un prilej bun de a continua contactul cu credința si cultura română, cu istoria si literatura română. Imi doresc ca acest loc, biblioteca românească, sa fie un punct de intâlnire cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu toți artiștii, în cadrul unor evenimente culturale ale acestora. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au facut posibilă deschiderea acestei bibliotecii.”

Primarul Salonicului a fost deschis la idea inființării unei secții internaționale de carte in cadrul bibliotecii municipale „astfel incât ne dorim ca această bibliotecă să se tranforme intr-un loc de întalnire al tuturor popoarelor din Balcani. Considerăm că această sectie va contribui la intărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și la întărirea relațiilor dintre cetățenii români si greci care trăiesc in orașul nostru. Vreau să vă spun, cu mare satisfacție, că în cadrul sărbătoririi Centenarului in România, vom avea și noi o acțiune in luna martie. Sper că doamna consul general va face tot ce este posibil de acum înainte, astfel incât să existe o colaborare cât mai intensă intre Salonic și orașele din România, precum și între cele două popoare si civilizații”, a declarat Iannis Boutaris, primarul orașului Salonic.