Home ACTUALITATE Dragobete versus Valentine’s Day

Dragobete versus Valentine’s Day

Dragobete versus Valentine’s Day

       Doua personalitati tutelare se lupta pentru primul loc in materie de iubire, una locala, alta cosmopolita, fiecare cu atuurile ei. Pe care din ele sa o sarbatorim? Din pacate, cred ca singura modalitate de departajare este comertul.

Dragobetele este o sarbatoare indigena, mai veche cu aproximativ cinci secole decat rivala ei, Valentine’s Day, dar care nu s-a internationalizat, ba din contra, si-a pierdut sarmul de odinioara odata cu apusul vremurilor pentru care avea sens. Acum se mai sarbatoreste numai dintr-un soi de patriotism si nicidecum ca opozitie veritabila pentru Valentine’s Day.

Cand te gandesti la Valentine’s Day nu-ti pui intrebarea de unde si cum a aparut, ci in mintea consumatorului de sarbatori imprumutate, apar zeci de rafturi de inimioare de plus rosu sau nenumaratele sms/uri siropoase pline de “pupici pe botici”. Si totusi, acest Valentin are si el o istorie a lui…cica a fost odata un imparat roman, care punea esecurile in batalii pe seama casatoriilor soldatilor sai. Asa ca s-a gandit sa interzica acest lucru, astfel razboinicii ar fi avut mai mult chef pentru lupta si nu pentru dragoste. Si aici apare Valentin, un preot care ignora porunca imparatului, s.a.m.d. Istoricul acestei sarbatori este lung. Intrebarea este ”Da’ eu cu cine votez?”

In concluzie, pe amandoua, pentru ca iubirea totdeauna trebuie sarbatorita, indiferent de moment sau motiv.

Mihaela Sandu