Home ACTUALITATE Cum se va plăti CAS din 2016 la PFA? Fiscul a modificat substanțial declarația 600

Cum se va plăti CAS din 2016 la PFA? Fiscul a modificat substanțial declarația 600

Cum se va plăti CAS din 2016 la PFA? Fiscul a modificat substanțial declarația 600

Formularul 600, folosit în prezent pentru a raporta la Fisc veniturile care reprezintă baza de calcul a contribuțiilor datorate la pensii de persoanele fizice, a fost modificat printr-un ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Schimbările urmează să intre în vigoare în prima zi a anului viitor. Din 2016, PFA-urile nu vor mai putea alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS, aceasta fiind calculată pe baza venitului net efectiv realizat.

Contribuabilii care au desfășurat activitatea în anul anterior vor depune declarația privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii anual, până la 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale de asigurări sociale.

În schimb, cei care vor începe o activitate în cursul anului, vor depune declarația în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, și nu în 15 zile de la înființare, precum se întâmplă în 2015 .

Declaraţia se va completa în două exemplare: originalul se va depune la organul fiscal competent și copia va fi păstrată de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

Pentru formular si detalii accesati www.avocatnet.ro

sursa: www.avocatnet.ro