Atentionari de calatorie in Spania, Slovenia si Croatia

Atentionari de calatorie in Spania, Slovenia si Croatia

Regatul Spaniei – Condiţii meteorologice nefavorabile Tip: Informaţie de călătorie Data: 04.02.2015 Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Spaniei asupra faptului că Agenția de Stat pentru Meteorologie din cadrul Ministerului spaniol pentru Agricultură, Alimentație și Mediu a emis o avertizare, valabilă pentru perioada 4 -10 februarie 2015,

Regatul Spaniei – Condiţii meteorologice nefavorabile

Tip:

Informaţie de călătorie

Data:

04.02.2015

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Spaniei asupra faptului că Agenția de Stat pentru Meteorologie din cadrul Ministerului spaniol pentru Agricultură, Alimentație și Mediu a emis o avertizare, valabilă pentru perioada 4 -10 februarie 2015, referitoare la existența unor condiții meteorologice nefavorabile.

În acest interval, o masă de aer foarte rece va traversa atât zona peninsulară a Spaniei, cât și insulele Baleare și va avea drept efect o scădere a temperaturilor, mult sub media normală pentru această perioadă, putând să se ajungă până la minus 10°C, în special în partea de nord a țării.

Fenomenul va produce căderi abundente de lapoviță și ninsoare, mai ales în zona Cantabriei, în Baleare și în Catalunia, însoțite de intensificări semnificative ale vântului și de apariție a poleiului, fapt ce va îngreuna traficul rutier, cu precădere în zonele de deal și de munte din nordul Spaniei.

MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze în permanenţă cu privire la situaţia traficului (http://www.euskalmet.euskadi.net/meteorologia, http://www.aemet.es), a restricţiilor existente, precum şi la alertele meteorologice emise de către autorităţile spaniole şi să adopte o conduită preventivă în trafic.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Regatului Spaniei să consulte pagina de internet www.mae.ro, pentru informaţii actualizate privind evoluţia condiţiilor meteorologice şi de trafic din această ţară.

******************

Atenţionare de călătorie în Republica Slovenia – Condiții meteorologice nefavorabile

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Slovenia cu privire la faptul că Agenția de Mediu slovenă a ridicat nivelul de alertare la cod portocaliu, pentru cea mai mare parte a teritoriului, în perioada 5 — 6 februarie. Sunt prognozate ninsori abundente și intensificări ale vântului. Nivelul stratului de zăpadă poate atinge 80 de centimetri. Se menține pericolul de avalanșe în zonele montane.

Circulația pe autostrăzile din Slovenia este deschisă, dar va fi semnificativ îngreunată din cauza căderilor abundente de zăpadă și a poleiului. Traficul va fi lent, vizibilitatea redusă și pot fi înregistrate numeroase blocaje în trafic.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau se deplasează în Republica Slovenia că autoritățile din această țară au anunțat posibilitatea introducerii unor restricții de trafic, în funcție de evoluțiile vremii.

Există, de asemenea, posibilitatea apariției fenomenului accentuat de polei în regiunea de sud-vest a Sloveniei, în zonele de la frontiera cu Italia și pe coasta adriatică.

MAE recomandă ca, în această perioadă, deplasările cu autovehiculele personale să fie realizate doar în cazurile în care este absolut necesar.

Începând din dimineața zilei de 5 februarie 2015, autoritatea slovenă de administrare a autostrăzilor (DARS) se va coordona cu autoritățile similare din statele vecine (Ungaria, Croația, Austria și Italia) în vederea demarării procedurilor de restricționare a circulației autovehiculelor grele, încă de la punctele de trecere a frontierei.

Ministerul Afacerilor Externe informează asupra posibilității blocării temporare a inelului de centură care înconjoară capitala Ljubljana, în special în cursul orelor de vârf.

MAE recomandă cetățenilor români să adopte o conduită preventivă în trafic și să respecte semnele și avertizările de trafic.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români, care doresc să tranziteze Slovenia, să se informeze în permanență cu privire la situația traficului rutier și feroviar, a restricțiilor existente, precum și la alertele meteorologice emise de autoritățile slovene.

Din cauza posibilității apariției unor blocaje extinse în trafic, autovehiculele trebuie să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere, în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.

Cetățenii români care se află sau se deplasează în Republica Slovenia pot obține informații privind situația traficului rutier 24h/ 7de pe site-ul Centrului de informare asupra traficului rutier: http://www.promet.si, precum și la numerele de telefon 1970 (național, numai din Slovenia) și +386 151 88 518 (internațional).

 

**********************

Atenţionare de călătorie în Croatia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români, care se află sau se deplasează pe teritoriul Republicii Croația, cu privire la o atenționare meteorologică emisă de către autoritățile croate, valabilă pentru perioada 5 — 08 februarie 2015.

Astfel, începând cu dimineața zilei de 5 februarie 2015, regiunile continentale Karlovac și Gospic se vor afla sub avertizare meteorologică cod roșu de ninsoare abundentă, regiunea capitalei Zagreb se va afla sub avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsori, în timp ce pentru regiunile adriatice Istria și Dalmația există un cod portocaliu de vânt și precipitații.

Pentru evitarea eventualelor probleme este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.

Pe teritoriul Republicii Croația, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie și 15 aprilie, indiferent de condițiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

Prin echipamente de iarnă se înțelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripționate M+S, pe toate roțile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoțite, la nevoie, de lanțuri pentru roțile de tracțiune. Pentru autobuze, autocare și vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanțurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripționate M+S pe roțile de tracțiune. Contravențiile pentru nerespectarea condițiilor menționate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro și 700 de HRK (aprox. 90 euro).

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croația ca înainte de a pleca la drum să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe — http://www.mae.ro, Automobil Clubului Croat — http://www.hak.hr/en, Companiei Naționale Croate de Căi Ferate — http://www.hznet.hr, Autorității Portuare Croate — http://www.portauthority.hr și a Agenției Croate de Aviație Civilă http://www.ccaa.hr.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările de a fi consultate informațiile furnizate prin intermediul aplicației pentru telefonul mobil, ‘Călătorește în siguranță’, și serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘Un SMS îți poate salva viața !’.

drobetapress
ADMINISTRATOR
PROFILE

Alte știri

Ultimile știri

PUBLICITATE

RSS STIRILE TVR