Home ACTUALITATE POLITICA Vizita ministrului de externe al Republicii Federale Germania

Vizita ministrului de externe al Republicii Federale Germania

Vizita ministrului de externe al Republicii Federale Germania

Astăzi, 9 martie 2015, Primul-ministru Victor Ponta l-a primit, la Palatul Victoria, pe ministrul de externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită oficială în România la invitația omologului român.

În cadrul discuțiilor au fost evidențiate relațiile de importanță strategică între cele două țări și modalitățile de consolidare a acestora pe planuri multiple.

Primul-ministru a salutat nivelul excelent al dinamicii economice și investiționale, Germania fiind principalul partener economic al României, și a prezentat performanțele economiei românești, măsurile luate de Guvern pentru încurajarea investițiilor.

Au fost scoase în evidență rezultatele pozitive ale cooperării cu Germania în ceea ce privește promovarea învățământului dual și intenția de a extinde proiectele în acest domeniu.

Ambii oficiali au reiterat aprecierea pentru modelul pe care îl reprezintă  colaborarea pe chestiunile legate de minoritatea germană din România și, respectiv, pentru contribuția substanțială a comunității românești din Germania în domenii cheie pentru economia și societatea din această țară.

În ceea ce privește subiectele de actualitate de pe agenda europeană, a fost convenit să continue coordonarea și consultările între cele două guverne, având în vedere angajamentul deschis al celor două state de a aprofunda proiectul european și pozițiile convergente pe multiple dosare.  Primul-ministru a prezentat obiectivele României legate de asigurarea securității energetice, inclusiv accentul pus pe interconectarea cu Republica Moldova.

Cei doi oficiali au abordat situaţia din vecinătatea estică. Primul-ministru a reiterat susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. A fost subliniată  deschiderea celor două state pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său spre modernizare și reformă și implementare a Acordului de Asociere, în interesul cetățenilor din această  țară.