Home ACTUALITATE TIMP LIBER 5 dintre cele mai frumoase si mai accesibile trasee montane din Romania

5 dintre cele mai frumoase si mai accesibile trasee montane din Romania

5 dintre cele mai frumoase si mai accesibile trasee montane din Romania

Romania este o tara cu o bogatie naturala impresionanta, care ofera oportunitati nenumarate pentru drumetii si aventuri in natura. Daca esti pasionat de munte si vrei sa descoperi peisaje spectaculoase, iata 5 sugestii de trasee montane pe care le poti parcurge in Romania.

 

Traseul Sinaia – Cota 1400 – Cota 2000

Sinaia este un oras renumit pentru frumusetea sa arhitecturala si naturala, fiind supranumit „Perla Carpatilor”. Aici se afla Castelul Peles, una dintre cele mai frumoase resedinte regale din Europa, precum si Manastirea Sinaia, un monument istoric si cultural. Merita sa iti rezervi cazare la un hotel Sinaia 4 stele si sa te bucuri de ceea ce ofera locatia.

Daca vrei sa explorezi mai mult zona montana, poti urma traseul care duce de la Sinaia la Cota 1400 si apoi la Cota 2000. Este un traseu accesibil, care poate fi parcurs pe jos sau cu telecabina. Pe drum vei putea admira partiile de schi, padurea de brazi si varful Furnica. La Cota 2000 vei avea o vedere panoramica asupra Muntilor Bucegi si Piatra Arsa. Este locul ideal pentru un picnic sau o plimbare relaxanta.

 

Traseul Busteni – Cabana Malaiesti

Cea mai frumoasa zona de munte din Romania poate fi considerat traseul montan spectaculos de 12 km, care se intinde de la Busteni, Plaiul Munticelul, Poiana Costila, Pichetul Rosu, La Prepeleac, pana la Cabana Malaiesti. Durata unei astfel de aventuri este de 6 ore si este recomandata celor experimentati.

Traseul traverseaza Muntii Bucegi si ofera privelisti uimitoare asupra varfurilor Omu, Caraiman si Costila. Pe drum se pot admira formatiuni stancoase impresionante, cum ar fi Sfinxul si Babele. Cabana Malaiesti este situata la o altitudine de 1720 m si este locul perfect pentru a face o pauza si a savura o delicioasa ciorba de fasole cu afumatura.

 

Traseul Pasul Rotunda – Pasul Setref

Traseul Pasul Rotunda – Pasul Setref este o provocare pentru multi drumeti. Muntii Rodnei, cei mai inalti din Carpatii Orientali, au relief glaciar marcat de creste inalte, praguri abrupte si lacuri glaciare. Daca ai noroc poti vedea marmote si capre negre.

Se poate ajunge usor la Pasul Rotunda cu masina, iar de acolo drumul urca pana aproape de Seii Gajei. Odata ce treci de padurea verde si de cateva stanci mici, te poti delecta cu privelistea de pe Varful Gaja. Continuand traseul, vei ajunge la varfurile Tomnatec, Gargalau, Laptele si Batrana.

Punctul culminant este Pasul Setref aflat la circa 60 km de mers si la o altitudine de peste 2000 metri. Este bine sa stii ca drumul dureaza mai bine de 20 de ore, dar ca te poti odihni la refugiile turistice de pe traseu sau la cort pe seile dintre varfuri

 

Traseul Balan – Piatra Singuratica

Din orasul Balan pana la Piatra Singuratica sunt circa 5 ore de mers pe jos. Pe traseu vei putea admira Muntii Hasmasul si locul de unde izvoraste Oltul. Traseul este marcat de zone abrupte, pereti impunatori si pasuri accesibile usor drumetilor. Vara, pajistile intinse te vor incanta cu prezenta turmelor de oi.

Piatra Singuratica este un varf stancos, cu o inaltime de 1791 m, care domina peisajul si ofera o panorama superba asupra Muntilor Calimani, Giurgeu si Ciuc. Este locul perfect pentru a face fotografii memorabile si a te bucura de linistea naturii.

 

Traseul Izvorul Muntelui – Cabana Dochia

Pentru cei care nu au experienta in trasee montane, zona Carpatilor Orientali este ideala, mai ales Muntii Ceahlau, Rarau sau Hasmas. Odata ajuns aici poti face trasee de una sau mai multe zile, cu cazare la cabana, si te poti bucura de privelistile care iti taie respiratia.

Unul dintre cele mai populare trasee de drumetie din Muntii Ceahlau este cel spre Cascada Urlatoarea. Aceasta este o aventura foarte usoara pentru inceput si este perfecta pentru drumetii incepatori. 

Traseul poate fi parcurs in aproximativ o ora, dar este recomandat sa il parcurgi incet si sa admiri peisajele frumoase de pe drum. Cascada se are o cadere de 15 metri inaltime si poate fi auzita inainte de a fi vazuta. Te poti bucura de aceasta drumetie frumoasa si pitoreasca impreuna cu familia si poti petrece timp placut admirand privelistile din zona.

<a href=”https://www.freepik.com/free-photo/couple-looking-map-nanos-plateau-slovenia-overlooking-vipava-valley_12305452.htm#query=young%20people%20on%20mountain%20trails%20prahova%20valley&position=19&from_view=search&track=ais”>Image by wirestock</a> on Freepik