Pe 26 noiembrie este marcată Ziua Carenței de Fier, zi care atrage atenția asupra importanței recunoașterii multiplelor simptome asociate carenței de fier, care afectează, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% din populația lumii. Carenţa de fier este cel mai des întâlnită la femei cu vârsta între 25 şi 35 de ani şi la copiii de până în 5 ani, dar este adesea nediagnosticată. Deşi are simptome clare, acestea sunt de multe ori ignorate de pacienţi sau confundate cu simptomele altor boli.

Simptomele carenţei de fier sunt: oboseală mentală, iritabilitate, ameţeală sau pierderea rapidă a concentrării, epuizare fizică, capacitate fizică redusă. Alte semne ale carenţei de fier pot fi: paloarea, căderea părului, unghiile friabile şi ulceraţiile bucale.

În privinţa alimentelor cu un conţinut mare de fier, se recomandă ficatul, carnea de pui, de curcan, fructele de mare, peştele, spanacul, broccoli, lintea şi mazărea.

Comments are closed.