Home ACTUALITATE 15 ianuarie Ziua Culturii Nationale

15 ianuarie Ziua Culturii Nationale

15 ianuarie Ziua Culturii Nationale

Ziua de 15 ianuarie, aleasa ca Zi a Culturii Nationale, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Camera Deputatilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale.

Proiectul a fost initiat de 50 de deputati si  senatori PSD si de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat aceasta initiativa. In expunerea de motive a initiatorilor se arata: ”Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national”.

Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani. A fost poet, prozator, dramaturg si jurnalist, socotit de critica literara postuma drept cea mai importanta voce poetica din literatura romana. Avea o buna educatie filosofica, opera sa poetica fiind influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gandire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant si de teoriile lui Hegel.

In toata tara se pregatesc manifestari dedicate Zilei Nationale a Culturii: expozitii, lansari de carte, spectacole de muzica si poezie, coferinte, simpozioane, etc.