Scrisoare deschisă de urgență a medicilor și a oamenilor de știință către Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la problemele legate de siguranța vaccinului COVID-19

Medicii, oamenii de știință, avocații și colegii din disciplinele aliate pot semna scrisoarea deschisă trimițându-și numele, calificările, domeniile de expertiză și țara de practică la: Doctors4CovidEthics@protonmail.com, cu verificare web (de exemplu, la locul de muncă sau la linkul de înregistrare, nu pentru publicare).

Emer Cooke, director executiv, Agenția Europeană pentru Medicamente, Amsterdam, Olanda
28 februarie 2021
Stimati Domni / Mesdames,

PENTRU URGENTA ATENȚIE PERSONALĂ A: EMER COOKE, DIRECTOR EXECUTIV AL AGENȚIEI EUROPENE A MEDICAMENTELOR

În calitate de medici și oameni de știință, susținem în principiu utilizarea de noi intervenții medicale care sunt dezvoltate și desfășurate în mod adecvat, după ce am obținut consimțământul informat de la pacient. Această poziție cuprinde vaccinurile în același mod ca și cele terapeutice.
Observăm că o gamă largă de efecte secundare este raportată în urma vaccinării persoanelor mai tinere sănătoase anterior cu vaccinurile COVID-19 pe bază de gene. Mai mult, au existat numeroase rapoarte mass-media din întreaga lume a caselor de îngrijire care au fost lovite de COVID-19 în câteva zile de la vaccinarea rezidenților. Deși recunoaștem că aceste evenimente ar putea fi, fiecare dintre ele, coincidențe nefericite, suntem îngrijorați de faptul că a existat și continuă să existe o examinare inadecvată a posibilelor cauze ale bolii sau decesului în aceste circumstanțe, mai ales în absența a examinărilor post-mortem.
În special, ne întrebăm dacă problemele cardinale referitoare la siguranța vaccinurilor au fost abordate în mod adecvat înainte de aprobarea lor de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Prin urgență, solicităm ca EMA să ne ofere răspunsuri la următoarele aspecte:

 1. După injecția intramusculară, trebuie să ne așteptăm ca vaccinurile pe bază de gene să ajungă în sânge și să se disemineze în tot corpul [1]. Solicităm dovezi că această posibilitate a fost exclusă în modelele animale pre-clinice cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizarea la om de către EMA.
 2. Dacă aceste dovezi nu sunt disponibile, trebuie să se aștepte ca vaccinurile să rămână prinse în circulație și să fie preluate de celulele endoteliale. Există motive să presupunem că acest lucru se va întâmpla în special în locurile cu flux sanguin lent, adică în vasele mici și capilare [2]. Solicităm dovezi că această probabilitate a fost exclusă în modelele animale preclinice cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizarea la om de către EMA.

3. Dacă astfel de dovezi nu sunt disponibile, trebuie să ne așteptăm ca în timpul exprimării acizilor nucleici ai vaccinurilor, peptidele derivate din proteina spike să fie prezentate prin calea MHC I – la suprafața luminală a celulelor. Multe persoane sănătoase au limfocite CD8 care recunosc astfel de peptide, care se pot datora infecției anterioare cu COVID, dar și reacțiilor încrucișate cu alte tipuri de Coronavirus [3; 4] [5]. Trebuie să presupunem că aceste limfocite vor lansa un atac asupra celulelor respective. Solicităm dovezi că această probabilitate a fost exclusă în modelele animale preclinice cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizarea la om de către EMA.

 1. Dacă astfel de dovezi nu sunt disponibile, trebuie să se aștepte că leziunile endoteliale cu declanșarea ulterioară a coagulării sângelui prin activarea trombocitelor vor apărea în nenumărate locuri din corp. Solicităm dovezi că această probabilitate a fost exclusă în modelele animale preclinice cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizarea la om de către EMA.
 2. Dacă astfel de dovezi nu sunt disponibile, trebuie să se aștepte că acest lucru va duce la o scădere a numărului de trombocite, apariția dimerilor D în sânge și la o multitudine de leziuni ischemice în tot corpul, inclusiv în creier, măduva spinării și inimă . Tulburările de sângerare pot apărea în urma acestui nou tip de sindrom DIC, inclusiv, printre alte posibilități, sângerări abundente și accident vascular cerebral hemoragic. Solicităm dovezi că toate aceste posibilități au fost excluse în modelele pre-clinice de animale cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizarea la om de către EMA.

6. Proteina vârf SARS-CoV-2 se leagă de receptorul ACE2 de pe trombocite, ceea ce duce la activarea lor [6]. Trombocitopenia a fost raportată în cazuri severe de infecție cu SARS-CoV-2 [7]. Trombocitopenia a fost raportată și la persoanele vaccinate [8]. Solicităm dovezi că pericolul potențial de activare a trombocitelor care ar duce, de asemenea, la diseminarea coagulării intravasculare (DIC) a fost exclus cu toate cele trei vaccinuri înainte de aprobarea lor pentru utilizare la om de către EMA.

 1. Raspândirea pe tot globul a SARS-CoV-2 a creat o pandemie de boală asociată cu multe decese. Cu toate acestea, până la momentul luării în considerare pentru aprobarea vaccinurilor, sistemele de sănătate din majoritatea țărilor nu mai erau sub amenințarea iminentă de a fi copleșite, deoarece o proporție din ce în ce mai mare din lume fusese deja infectată și pericolul cel mai grav din pandemie se diminuase deja. În consecință, solicităm dovezi concludente că o urgență reală exista la momentul acordării de către EMA a autorizației condiționate de introducere pe piață producătorilor celor trei vaccinuri, pentru a justifica aprobarea lor de a fi utilizată la om de către EMA, presupus din cauza unei astfel de urgențe.
  În cazul în care toate aceste dovezi nu vor fi disponibile, solicităm retragerea aprobării pentru utilizarea vaccinurilor pe bază de gene până când toate problemele de mai sus au fost soluționate în mod corespunzător prin exercitarea diligenței de către EMA.
  Există îngrijorări serioase, inclusiv, dar nelimitate la cele subliniate mai sus, că aprobarea vaccinurilor COVID-19 de către EMA a fost prematură și nesăbuită și că administrarea vaccinurilor a constituit și încă constituie „experimentare umană”, care a fost și încă încalcă Codul de la Nürnberg.
  Având în vedere situația de urgență, vă rugăm să răspundeți la acest e-mail în termen de șapte zile și să vă adresați în mod substanțial tuturor preocupărilor noastre. Dacă alegeți să nu respectați această solicitare rezonabilă, vom face publică această scrisoare.

Acest e-mail este copiat către:
Charles Michel, președintele Consiliului Europei
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Medicii și oamenii de știință pot semna scrisoarea deschisă prin e-mail cu numele, calificările, domeniile de expertiză, țara și orice afiliere pe care ar dori să o citeze, la Doctors4CovidEthics@protonmail.com

References

[1] Hassett, K. J.; Benenato, K. E.; Jacquinet, E.; Lee, A.; Woods, A.; Yuzhakov, O.; Himansu, S.; Deterling, J.; Geilich, B. M.; Ketova, T.; Mihai, C.; Lynn, A.; McFadyen, I.; Moore, M. J.; Senn, J. J.; Stanton, M. G.; Almarsson, Ö.; Ciaramella, G. and Brito, L. A.(2019).Optimization of Lipid Nanoparticles for Intramuscular Administration of mRNA Vaccines, Molecular therapy. Nucleic acids 15 : 1–11.

[2] Chen, Y. Y.; Syed, A. M.; MacMillan, P.; Rocheleau, J. V. and Chan, W. C. W.(2020). Flow Rate Affects Nanoparticle Uptake into Endothelial Cells, Advanced materials 32 : 1906274.

[3] Grifoni, A.; Weiskopf, D.; Ramirez, S. I.; Mateus, J.; Dan, J. M.; Moderbacher, C. R.; Rawlings, S. A.; Sutherland, A.; Premkumar, L.; Jadi, R. S. and et al.(2020). Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals, Cell 181 : 1489–1501.e15.

[4] Nelde, A.; Bilich, T.; Heitmann, J. S.; Maringer, Y.; Salih, H. R.; Roerden, M.; Lübke, M.; Bauer, J.; Rieth, J.; Wacker, M.; Peter, A.; Hörber, S.; Traenkle, B.; Kaiser, P. D.; Rothbauer, U.; Becker, M.; Junker, D.; Krause, G.; Strengert, M.; Schneiderhan-Marra, N.; Templin, M. F.; Joos, T. O.; Kowalewski, D. J.; Stos-Zweifel, V.; Fehr, M.; Rabsteyn, A.; Mirakaj, V.; Karbach, J.; Jäger, E.; Graf, M.; Gruber, L.-C.; Rachfalski, D.; Preuß, B.; Hagelstein, I.; Märklin, M.; Bakchoul, T.; Gouttefangeas, C.; Kohlbacher, O.; Klein, R.; Stevanović, S.; Rammensee, H.-G. and Walz, J. S.(2020). SARS-CoV-2-derived peptides define heterologous and COVID-19-induced T cell recognition, Nature immunology.

[5] Sekine, T.; Perez-Potti, A.; Rivera-Ballesteros, O.; Strålin, K.; Gorin, J.-B.; Olsson, A.; Llewellyn-Lacey, S.; Kamal, H.; Bogdanovic, G.; Muschiol, S. and et al.(2020). Robust T Cell Immunity in Convalescent Individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19, Cell 183 : 158–168.e14.

[6] Zhang, S.; Liu, Y.; Wang, X.; Yang, L.; Li, H.; Wang, Y.; Liu, M.; Zhao, X.; Xie, Y.; Yang, Y.; Zhang, S.; Fan, Z.; Dong, J.; Yuan, Z.; Ding, Z.; Zhang, Y. and Hu, L.(2020). SARS-CoV-2 binds platelet ACE2 to enhance thrombosis in COVID-19, Journal of hematology & oncology 13 : 120.

[7] Lippi, G.; Plebani, M. and Henry, B. M.(2020).Thrombocytopenia is associated with severe coronavirus disease 2019 (COVID-19) infections: A meta-analysis, Clin. Chim. Acta 506 : 145–148.

[8] Grady, D. (2021). A Few Covid Vaccine Recipients Developed a Rare Blood Disorder, The New York Times, Feb. 8, 2021.

Yours faithfully,

Professsor Sucharit Bhakdi MD, Professor Emeritus of Medical Microbiology and Immunology, Former Chair, Institute of Medical Microbiology and Hygiene, Johannes Gutenberg University of Mainz (Medical Doctor and Scientist) (Germany and Thailand)

Dr Marco Chiesa MD FRCPsych, Consultant Psychiatrist and Visiting Professor, University College London (Medical Doctor) (United Kingdom and Italy)

Dr C Stephen Frost BSc MBChB Specialist in Diagnostic Radiology, Stockholm, Sweden (Medical Doctor) (United Kingdom and Sweden)

Dr Margareta Griesz-Brisson MD PhD, Consultant Neurologist and Neurophysiologist (studied Medicine in Freiburg, Germany, speciality training for Neurology at New York University, Fellowship in Neurophysiology at Mount Sinai Medical Centre, New York City; PhD in Pharmacology with special interest in chronic low level neurotoxicology and effects of environmental factors on brain health), Medical Director, The London Neurology and Pain Clinic (Medical Doctor and Scientist) (Germany and United Kingdom)

Professor Martin Haditsch MD PhD, Specialist (Austria) in Hygiene and Microbiology, Specialist (Germany) in Microbiology, Virology, Epidemiology/Infectious Diseases, Specialist (Austria) in Infectious Diseases and Tropical Medicine, Medical Director, TravelMedCenter, Leonding, Austria, Medical Director, Labor Hannover MVZ GmbH (Medical Doctor and Scientist) (Austria and Germany)

Professor Stefan Hockertz, Professor of Toxicology and Pharmacologym, European registered Toxicologist, Specialist in Immunology and Immunotoxicology, CEO tpi consult GmbH. (Scientist) (Germany)

Dr Lissa Johnson, BSc, BA(Media) MPsych(Clin) PhD, Clinical Psychologist and Behavioural Scientist, Expertise in the social psychology of atrocity, torture, collective violence and propaganda, former member, professional body Public Interest Advisory Group (Psychologist) (Australia)

Professor Ulrike Kämmerer PhD, Associate Professor of Experimental Reproductive Immunology and Tumor Biology at the Department of Obstetrics and Gynaecology, University Hospital of Würzburg, Germany, Trained molecular virologist (Diploma, PhD-Thesis) and Immunologist (Habilitation), Remains engaged in active laboratory research (Molecular Biology, Cell Biology (Scientist) (Germany)

Associate Professor Michael Palmer MD, Department of Chemistry (studied Medicine and Medical Microbiology in Germany, has taught Biochemistry since 2001 in present university in Canada; focus on Pharmacology, metabolism, biological membranes, computer programming; experimental research focus on bacterial toxins and antibiotics (Daptomycin); has written a textbook on Biochemical Pharmacology, University of Waterloo, Ontario, Canada (Medical Doctor and Scientist) (Canada and Germany)

Professor Karina Reiss PhD, Professor of Biochemistry, Christian Albrecht University of Kiel, Expertise in Cell Biology, Biochemistry (Scientist) (Germany)

Professor Andreas Sönnichsen MD, Professor of General Practice and Family Medicine, Department of General Practice and Family Medicine, Center of Public Health, Medical University of Vienna, Vienna (Medical Doctor) (Austria)

Dr Wolfgang Wodarg, Specialist in Pulmonary and Bronchial Internal Medicine, Hygiene and Environmental Medicine, Epidemiology, and Public Health; Honorary Member of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe and former Head of the Health Committee of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe; former Member of Parliament, German Bundestag; Initiator and Spokesman for the study commission ‘Ethics and Law in Modern Medicine’; Author and University Lecturer (Medical Doctor) (Germany)

Dr Michael Yeadon BSc (Joint Honours in Biochemistry and Toxicology) PhD (Pharmacology), Formerly Vice President & Chief Scientific Officer Allergy & Respiratory, Pfizer Global R&D; Co-founder & CEO, Ziarco Pharma Ltd.; Independent Consultant (Scientist) (United Kingdom)

Endorsing signatories

Dr Reem Abu-Sbaih, DO, Doctor of Osteopathy, Associate Professor Osteopathic Manipulative Medicine/ Neuromusculoskeletal Medicine (Medical Doctor) (USA)

Dr Véronique Ahari, General Practitioner (France)

Dr. Elizabeth Bastian, BSc (Genetics and Microbiology), MDCM, Family Medicine, General Practitioner in Oncology, sub specialty trained in Palliative Care (Medical Doctor) (Canada)

Dr Michael D Bell, MB, ChB (1978 Edinburgh) MRCGP (1989), General Practitioner (Medical Doctor) (United Kingdom)

Rev. Reuben P. Bell, DO, MS, MDiv, PhD, Osteopathic family physician since 1982, Bachelors and Masters degrees in Zoology, Professor of Biology (including Molecular Genetics and Developmental Biology) at the Bryn Athyn College of the New Church, 1989–1998, M.Div. and Ph.D. in theological studies, with attention to issues of science and religion (Medical Doctor and Scientist) (USA)

Dr Francisco Lacruz Bescos, MD, PhD, Consultant Neurologist with special training and dedication to Neuroimmunology and Multiple Sclerosis (Retired) (Medical Doctor) (Spain)

Dr Thomas Binder, MD, specialised in Cardiology and Internal Medicine, thesis in Immunology and Virology, with 32 years experience in diagnosis and treatment of Acute Respiratory Illness (Medical Doctor) (Switzerland)

Sarah Binns, MA VetMB, MS, MRCVS, MSc, PhD, DipLSHTM, Former Veterinary Infectious Disease Epidemiologist (United Kingdom)

Dr Rainer Bliefert, Dentist (Switzerland)

Dr Rachel Brown, MBChB, LLM (Medical Law & Ethics), MRCPsych CFMP, Consultant Psychiatrist (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Roxana Bruno, PhD in Immunology, Researcher in Biochemistry, Immunology, Neuroinmunology and Genetics (Scientist) (Argentina)

Dr Elizabeth Burton, MBChB, General Medical Practitioner (Retired)(Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Ronald S. Carlson, AB Chem/Bio, DDS, Dentist (USA)

Dr Vernon Coleman, MB, ChB, General Practice Principal (Retired) (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr David Critchley, BSc, PhD, Clinical Research Scientist with more than 30 years experience, including projects in Virology and Immunology (Scientist) (United Kingdom)

Professor Barbara A Crothers, DO, Associate Professor, Pathology, Gynecologic, Breast and Cytopathology (USA)

Dr Rita Darby, General Practitioner (Medical Doctor) (Wales)

Dr. Daniel de la Torre Llorente, Biology Professor, Biotechnology-Plant Biology Department. Agronomic, Food and Biosystems Engineering School (ETSIAAB) Universidad Politécnica de Madrid (Scientist) (Spain)

Dr Nyjon Eccles, BSc, MBBS, MRCP, PhD, Specialist in Functional & Environmental Medicine (United Kingdom)

Dr Kjetil H. Elvevold, Senior Scientist, worked as Senior Scientist in a Contract Research Organization (CRO) in Norway that performed pre-clinical experiments for the pharmaceutical industry (Scientist) (Norway)

Dr Andreas Emmert, Specialist in Microbiology, Head Physician at Østfold Regional Hospital, Norway (Medical Doctor) (Norway)

Merit Enckell, Civ. Ing, PhD, Independent researcher, Structural Health Monitoring and Emerging Technologies, Formerly of KTH Royal Institute of Technology (Scientist) (Sweden)

Dr Radimé Farhumand, Specialist in Anesthesia (Medical Doctor) (Germany)

Dr Thomas Faulkner, MChiro, DC, Managing Director and Chiropractor (United Kingdom)

Dr Susan Flett, Specialist in Psychiatry, Child Psychiatry and Psychotherapy (Semi-retired) (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Konstantinos Fountzoulas, MD, PGDiP Orth Eng., FEBOT, FRCS (Tr & Orth), Consultant Trauma and Orthopaedic Surgeon (Medical Doctor) (England and Italy)

Dr Carrie Ganek, MD, Adult Psychiatry (Medical Doctor) (USA)

Dr Martin E Ganek, MD, Board Certified Paediatrician (Medical Doctor) (USA)

Dr Parisi Giovanni, Specialist in Ophthalmology and Sports Medicine (Medical Doctor) (Italy)

Dr Céline Guérin, PhD in Neurosciences, Master in Microbiology and Genetics (Scientist-Practitioner) (France)

Dr. Olga Petrovna Guzova, Pediatrician, Dermatologist and Dermatopathologist (Medical Doctor) (Panama)

Dr Roman Häussler, General Medicine (Austria)

Dr Jutta Heinrich-Nols, Doctor and Clinical Pharmacologist (Medical Doctor and Scientist) (Germany)

Dr April M. Hurley, MD, Family Physician for 35 years (Medical Doctor) (USA)

William Ip, BSc. MIBMS, Former NHS Biomedical Scientist (Specialist in Microbiology), for over 30 years (Sicentist) (United Kingdom)

Dr Hervé Janecek, Veterinarian (France)

Jerzy Jaskowski, MD, PhD, MS, Specialties in General Surgery, Environmental Medicine, Physics and Biophysics (Retired)(Medical Doctor and Scientist) (Poland)

Dr. Elisabeth Jenik, General Medicine, Occupational Medicine and Psychosomatic Medicine (Medical Doctor) (Austria)

Dr Alain Joseph, General Medicine Specialist (Retired) (Medical Doctor) (France)

Dr Konstantinos Kakleas, MD, MRCPCH, MSc, PhD, Paediatric Allergy Consultant, Leicester Royal Infirmary Hospital (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Hootan Kazemi, BDS Dental Surgeon, MSc(Distinc.) Clinical Biochemistry, BSc(Hons) Physiology (General Dental Practitioner) (United Kingdom)

Dr Ingrid Kiesel, Specialist in Psychiatry, Psychotherapy and General Medicine (Medical Doctor) (Germany)

Dr Wiltrud Kling, Specialist in General Medicine (Medical Doctor) (Germany)

Dr Ewa Konik, MD, Heart Transplant Cardiologist (Medical Doctor) (USA)

Dr Doris Krien, Assistant Doctor, Günzburg District Hospital (Medical Doctor) (Germany)

Brigitte Lacroix, clinical PKPD and PBPK modeler (Pharma industry), PhD in Pharmacy (Paris XI University), PhD in Pharmacometrics (Uppsala University) (Scientist) (France, Sweden)

Dr Andreas Lang, MD (Medical Doctor) (Germany)

Dr Paul Laursen, PhD, Adjunct Professor, AUT University (Scientist) (New Zealand and Canada)

Dr Michael S Lavender, Consultant Anaesthetist (Medical Doctor) (Australia)

Dr Tess Lawrie, MBBCh, PhD, Guideline methodologist and evidence synthesis expert, Director of The Evidence Based Medicine Consultancy Ltd, Bath UK. Honorary Researcher at the Royal United Hospital, Bath UK (Medical Doctor and Scientist) (United Kingdom)

Dr Bronia Lee, MBBCh, MRCGP, Retired General Practitioner (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Katrina Lewis, MD, BSc in Immunology and Physiological Chemistry, triple Board certified ( USA) in Anesthesiology, Pain Medicine and Functional Medicine (Medical Doctor) (South Africa, USA)

Dr Derek Lohan, Consultant Radiologist and Director, Helix Radiology (Medical doctor) (Ireland)

Dr. Adele Lorigan, BSC (Chiro), Chiropractor (Australia)

Dr Antje Lueg, Specialist in Opthamology (Medical Doctor) (Germany)

Dr Kulvinder S. Manik, MBChB, MA, LLM, MRCGP, GP (Medical Doctor) (England)

Dr. Rosemarie Mayr, Specialist in Psychiatry and Psychotherapeutic Medicine and Child and Adolescent Psychiatry, ÖÄK Diploma for Homeopathy (Retired) (Medical Doctor) (Germany)

Dr Janet Menage, MA, MB, ChB, General Medical Practitioner (Retired) Qualified Psychological Counsellor (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Niall McCrae, PhD, MSc, RMN, Mental health researcher, Psychiatric Nurse (United Kingdom)

Professor Nathalie McDonell, MD, PhD (human genetics), Professor of Molecular and Cell Biology (Medical Doctor and Scientist) (France)

Dr Sabine de Monvallier, General Practitoner (Medical Doctor) (France)

Dr Amir Mortasawi, Physician and author (Germany)

Dr Souha Nasreddine, MD, Ob/Gyn, Graduated from the Free University of Brussels Belgium, Holistic Gynecology (Lebanon)

Dr Terezia Novotna, General Practitioner, Emergency Doctor, and Anesthesiologist in Training (Medical Doctor) (Austria)

Akhmetzhanova Tamara Nikolaevna, Therapist and Cardiologist, the Republican Medical Genetic Center, Ufa (Medical Doctor) (Russia)

Ole C G Olesen, Double specialist in General Surgery, as well as Orthopedic Surgery and Trauma (Medical Doctor) (Denmark, Norway, Sweden and United Kingdom)

Dr Waltraud Parta-Kehry, Biologist and Doctor for Gynaecology and Reproductive Medicine (Medical Doctor) (Germany)

Dr Arun Kumar Patel, MBBS, MPH, MRCPH, FFPH, Medical Public Health Specialist (Retired), NHS (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr. Cristina Pinho, MD, Gastroenterologist (Medical Doctor) (Portugal)

Dr Hélène Potrich, General Practitioner (Medical Doctor) (France)

Dr Fabio Quirici, Swiss Medical Association (Medical Doctor) (Switzerland)

Professor Denis Rancourt, PhD, Researcher, Ontario Civil Liberties Association, Member scientist, PANDA (Pandemics Data & Analysis), Retired former Full Professor of Physics, University of Ottawa, with expertise in environmental nanoparticles, molecular science, molecular dynamics, statistical analysis methods and mathematical and epidemiological modelling (Scientist) (Canada)

Claudia Riempp, Psychologist and psychotherapist, expert in health education (Germany)

Dr Nicola Reiser, Anaesthetist and Intensive Care Physician, Senior Physician at the University Clinic UMEÅ (Medical Doctor) (Sweden)

Rhys Rogers, BSc, Physiotherapy, 12 years experience as a frontline Physiotherapist (United Kingdom)

Dr Tred J Rissacher, DC, Chiropractor specialising in obesity and diabetes (USA)

Professor Simon Ruijsenaars, Professor in Mathematical Physics, School of Mathematics, University of Leeds (Scientist) (United Kingdom)

Dr Sam Saidi, MB, ChB, BSc, FRCOG, PhD, University of Sydney (Medical Doctor and Scientist) (Australia)

Dr Pamela Shervanick, DO, Medical doctor and Doctor of Osteopathic Medicine, with specialization in Psychiatry (Medical Doctor) (USA)

Dr Guido Spanoghe, Gastroenterologist (Medical Doctor) (Belgium)

Dr Paul Steven Spradbery, Forensic and Research Biologist, Foundation for Science and Technology, Lisbon, Intertek Life Sciences, London (Scientist) (United Kingdom)

Dr Duncan Syme, MBBS, FRACGP, Dip Prac Derm University of Cardiff, Graduate Monash University 1987, General Practitioner (Medical Doctor) (Australia)

Dr Carol Taccetta, MD, FCAP (Fellow of the College of American Pathologists), Pharmaceutical Physician for over 25 years, specializing in drug safety (Medical Doctor) (USA)

Dr Noel Thomas, MA, MB, ChB, DCH, DObsRCOG, DTM&H, MFHom. Semi retired NHS GP and homeopath (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Corinne Tilloy, General Practitioner, (Medical Doctor) (France)

Dr Gilbert Tominez, General Practitioner (Retired) (Medical Doctor) (France)

De Georgy Urushadze, Naturopathic Doctor, Pediatrician (Pirogov Russian National Medical University), Emergency Doctor, Physiotherapist, Homeopath, Researcher (Russia)

Dr Jasmina Vucic-Peev, PhD, studied in Freiburg, Germany, training in Psychiatry in Switzerland (Medical Doctor) (Germany, Switzerland, Portugal)

Dr Jo Waller, UK State registered Biomedical Scientist since 1990 (Scientist) (United Kingdom)

Dr Maja Waibel, Dermatologist with specialty in Melanoma prevention (Medical Doctor) (Germany)

Dr Gerard A Waters, Mb, Bch, BAO, MICGP, General Practitioner, Recently suspended from Irish medical register for refusing to administer C 19 vaccine and objecting to Covid lockdowns (Medical Doctor) (Ireland)

Dr Ronald Weikl, Gynecologist and General Practitioner (Medical Doctor) (Germany)

Dr Helen Westwood MBChB (Hons), MRCGP, DCH, DRCOG, GP (Medical Doctor) (United Kingdom)

Dr Madhu Wickremaratchi, MBChB, MRCP, Acute and General Medicine (United Kingdom)

Dr Clive Wilder-Smith, FRCP, AGAF, MD, Consultant Gastroenterologst, Director of Research (Medical Doctor) (Switzerland)

Thomas Robin Wilks, MA, BSc(Hons) FHEA, CPhys, MInstP, University Science Lecturer, Maths, Mathematical Modelling and Physics, Open University (Scientist) (United Kingdom)

Dr Christopher Wood, MBBS, Retired General Practitioner (Medical Doctor) (United Kingdom)

Signatures of Colleagues in Allied Disciplines relating to Ethics and Human Rights

Dr Violeta Sotirova, MPhil, PhD, Lecturer in English (United Kingdom)

Sursa: Urgent Open Letter from Doctors and Scientists to the European Medicines Agency regarding COVID-19 Vaccine Safety Concerns | by Doctors for Covid Ethics | Medium