Home ACTUALITATE Cum faci diferența între răceală și gripă

Cum faci diferența între răceală și gripă

Ai început să ai câteva simptome de răceală, te doare capul, ai nasul înfundat și tușești de câteva ori pe zi. Știi însă și că în sezonul rece circulă și gripa, așa că nu ești convinsă dacă ar trebui să te îngrijorezi: am gripă sau sunt doar răcită?

Deși este întotdeauna recomandat să vizitezi medicul pentru un diagnostic 100% corect, există câteva caracteristici în funcție de care poți deosebi cele două afecțiuni.

 

Ce le cauzează

Răceala este în mod normal cauzată de rinovirusuri, care circulă prin aer în special în sezonul rece. Aceste virusuri afectează căile respiratorii superioare, însă cauzează infecții virale de gravitate mică spre medie. Răcelile comune mai sunt numite și viroze.

Tot virușii stau și la baza gripelor, de această dată virușii gripali. Aceștia sunt mai puternici și afectează sistemul respirator mai în profunzime. Gripa se dezvoltă în general în cadrul unor epidemii.

Pe lângă viruși, există cazuri de „răceli” mai grave, care sunt cauzate de bacterii. Acestea intră de obicei în categoria infecțiilor, cum ar fi puroiul în gât sau infecția cu streptococ și au obligatoriu nevoie de supraveghere medicală.

Contrar credinței populare, nu răcim niciodată fiindcă stăm în frig sau în curent. Un astfel de mediu poate doar să ne slăbească sistemul imunitar și să favorizeze astfel apariția bolii, însă nu ne vom îmbolnăvi decât atunci când contactăm un virus sau o bacterie.

 

Simptome de debut

Răceala se manifestă prin: strănut, nas înfundat și care curge, durere moderată în gât, tuse, durere sau slăbiciune musculară slabă, dureri ușoare sau moderate de cap. Starea generală este una proastă, de continuă oboseală, apar paloarea și ochii obosiți, care ustură. Uneori poate apărea și febra, mică sau moderată (până la 38°C) și ușoare frisoane.

Gripa se manifestă prin: strănut, nas înfundat și care curge, durere în gât, tuse, durere și slăbiciune musculară pronunțate, dureri de cap, oboseală accentuată, stări de leșin sau amețeală, febră mare și foarte mare, frisoane, diaree, senzație de vomă. Spre deosebire de răceală, care poate să evolueze timp de o săptămână cu aceleași simptome mai ușoare, gripa evoluează brusc, simptomele și starea generală proastă agravându-se.

Infecția bacteriană se manifestă prin febră foarte mare, apărută brusc, fără simptome premergătoare mai ușoare, cum sunt oboseala sau durerile musculare. Pentru că majoritatea infecțiilor se localizează în gât, un alt simptom important este și durerea foarte puternică în gât, dificultate de înghițire însoțită de inflamarea ganglionilor.

Sursa: www.doc.ro