Home ACTUALITATE Noutati legislative la data de 01 aprilie 2017

Noutati legislative la data de 01 aprilie 2017

Noutati legislative la data de 01 aprilie 2017

1.Modificări privind calcularea veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale

Ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, Guvernul a operat o modificare tehnică în formula de calcul a veniturilor suplimentare prevăzută în anexa la Ordonanța Guvernului 7/2013. Astfel, începând cu 1 aprilie 2017, elementul din formulă care se referea la prețul reglementat este înlocuit cu o referință la prețul realizat pe piața centralizată/concurențială. Modificarea a fost făcută printr-o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi de Guvern, care are în vedere corelarea OG 7/2013 cu legislația în vigoare care va elimina din 1 aprilie 2017 prețul reglementat al gazelor naturale din producția internă destinat consumatorilor casnici.

2. Sprijin pentru achiziționarea motorinei, acordat agricultorilor

Sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură va fi acordat și în 2017, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.

Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, Guvernul a alocat suma de 349,4 milioane de lei pentru plata ajutorului de stat, în anul 2017, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

 

Pentru anul 2017 valoarea efectivă a sprijinului este de 1,4185 lei/litru şi reprezintă diferenţa dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 şi rata accizei reduse.

3. Clarificări privind salarizarea personalului din sistemul sanitar în anul 2017

Drepturile salariale ale personalului din domeniul sănătății plătit din fonduri publice vor fi menținute și după 1 martie 2017 la nivelul aflat în plată în luna februarie 2017, pentru angajații care lucrează în aceleași condiții și în același loc de muncă. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prezervă drepturile salariale ale personalului din sănătate și după 1 martie 2017, în lipsa elaborării regulamentului care stabilește locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia. Practic, prin completarea legislativă se stabilește că se mențin drepturile salariale deja acordate chiar dacă regulamentul de acordare a sporurilor nu a fost elaborat până la 1 martie 2017.

De asemenea, întrucât Regulamentul de acordare a sporurilor se elabora cu respectarea prevederilor din Anexa nr. III la Legea cadru nr. 284/2010, ar fi existat și situații în care pentru anumite locuri de muncă și categorii de personal aplicarea Regulamentului ar fi avut efecte negative asupra drepturilor salariale, în sensul diminuării cuantumului sporului stabilit și acordat în luna decembrie 2016. Având în vedere că urmează a fi aplicată noua lege a salarizării unitare, prorogarea termenului de aplicare a Regulamentului este necesară pentru a elimina situațiile care pot genera diminuarea drepturilor salariale de care beneficiază personalul din sistemul sanitar.

 

4.Administrația publică locală se va putea împrumuta din Trezoreria Statului pentru cofinanțarea proiectelor europene​

Unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei.

Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanțării/cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.