Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele, fiind foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza  sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.
Afinele neutralizeaza radicalii liberi care pot promova boala si imbatranirea in organism, contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului. Ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar, pastreaza integritatea vederii. Extractul de afine contine un nivel ridicat de compusi numiti antocianozide, care s-a dovedit in urma studiilor clinice ca incetinesc pierderea vederii. Acesti compusi pot preveni sau intarzia toate problemele legate de imbatranire.

Mentin sanatatea creierului
Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor.
Afinele scad riscul dezvoltarii bolilor de inima
Continutul ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Acestea intaresc si muschii inimii.
Ajuta in ameliorarea constipaiei si a digestiei, lupta impotriva cancerului
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.

DULCEATA DE AFINE
Este una dintre cele mai parfumate si delicioase dulceturi de sezon, ideala pentru placinte, tarte, papanasi, clatite sau micul dejun.
pentru 3 borcane de 350 de ml
1 kg de afine;
450 gr de zahar;
mai poti adauga cuisoare si un baton de scortisoara;
Afinele se acopera cu zahar si se lasa in jur de o ora, doua la macerat;
Amestecul se pune la fiert la foc mic, pana incepe sa fiarba si sa-si lase suc (15 minute);
Afinele se strecoara de suc si se lasa 10 minute la scurs;
Sucul se pune inapoi la fiert (acum poti sa adaugi scortisoara si cuisoare). Se fierbe inca 20 de minute si se curata spuma care se formeaza deasupra;
Se adauga afinele in siropul fiert si se lasa inca 8 minute pe foc, din momentul in care incepe sa clocoteasca;
Dulceata se pune fierbinte in borcane sterilizate, dupa care se intorc cu capacul in jos.

Comments are closed.