Conducerea MADR, în frunte cu ministrul Achim Irimescu au avut astăzi (din nou) o ultimă ședință de lucru cu fermierii pentru a finaliza condițiile cererii unice pentru subvențiile pe 2016. S-au eliminat tabelele de la capitolul 15, obligativitatea depunerii la APIA a contractelor de arenda dar in ceea ce priveste încasarea sprijinul cuplat pentru soia, în valoare de 325 de euro/ha pentru anul 2015 și în creștere până în 2020, agricultorii trebuie să facă in continuare dovada că au obținut o recoltă de cel puțin 1.300 kg/ha. Această condiție, greu de respectat într-un an cu condiții meteo dificile așa cum a fost 2015, va rămâne în vigoare și pentru plățile din 2016. România, la cererea LAPAR, a notificat însă Comisia Europeană pentru a elimina această ”barieră” începând cu anul 2017.

Referitor la eliniarea identificării fără echivoc a suprafețelor agricole prin aplicația IPA online, totul a rămas în coadă de pește de teama unor penalizări de la UE.

Vă reamintim că Ordinul 619/2015 privind plățile directe în agricultură este supus dezbaterii publice. Până acum au existat mai multe discuții cu liderii din sectorul vegetal și zootehnic, iar forma finală a actului normativ ar urma să fie finalizată astăzi la MADR.

agrointel.ro

Comments are closed.