afis olimpiada

Anul şcolar 2015/2016 a început cu rezultate frumoase pentru două eleve din Drobeta Turnu Severin care au participat la cea de a doua ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului. Organizată de Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi Uniunea Elenă din România, olimpiada s-a desfăşurat între 9 şi 12 septembrie la Bucureşti, sub înaltul patronaj al Parlamentului României şi Parlamentului Greciei. Eleva Peleaşă Teodora, de la Colegiul Naţional „Traian” a participat la această întrecere internaţională în urma obţinerii Premiului I la faza naţională a Olimpiadei de Limba Neogreacă de la Craiova şi a obţinut Premiul III şi Medalia de bronz. La întrebările noastre: „De ce studiezi limba neogreacă, de unde vine această pasiune? Cu ce impresii ai venit de la Olimpiadă?”, Teodora, o veterană a olimpiadelor naţionale (de limba română, matematică, chimie…) ne-a răspuns: „Îmi plac limbile străine pentru că prin intermediul lor poţi cunoaşte noi culturi. Pasiunea pentru Neogreacă s-a născut mergând la Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă, unde mi s-au deschis porţi către o lume nouă – a istoriei şi limbii greceşti, o limbă care se vorbeşte neîntrerupt de peste 4 milenii, încărcată de simboluri… Mi s-au deschis porţi către lumea minunată a mitologiei, a filosofiei greceşti, a muzicii şi dansului grecesc. Olimpiada internaţională a fost o experienţă unică, ce mi-a dat şansa să cunosc oameni deosebiţi şi tineri cu aceleaşi preocupări. M-am bucurat de clipele petrecute împreună la Muzeul Satului, ori la Catedra de Neogreacă a Universităţii din Bucureşti şi mai ales a fost extraordinar felul în care, la seara grecească, am sărbătorit împreună, rezultatele muncii noastre”.

Tot Premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Limba Neogreacă a obţinut si eleva Petolea Andreea Iustina de la Şcoala „Petre Sergescu”, calificându-se astfel la Olimpiada internaţională, unde a obţinut locul IV: „Pasiunea mea pentru limba greacă a început în clasa a V-a, la orele de istorie. Incepând să învăţ limba neogreacă, nu invăţam pur si simplu o limbă nouă, ci descopeream cultura şi civilizaţia greacă, am început să înţeleg mai bine spiritul grec. Aşa cum mă bucur de limba română, tot aşa simt o mare bucurie învăţând şi limba greacă. E limba unui popor care ştie să lupte, dar şi să râdă, să cânte, să danseze şi să iubească… Anul trecut am mers prima oară la olimpiadă şi am ajuns la faza naţională. Anul acesta m-am ambiţionat şi am reuşit să ajung la internaţională. A fost pentru mine o experienţă nouă, deosebită, pe care nu o voi uita niciodată”.

Cele două eleve au fost îndrumate de profesoara Paula Scalcău, care ne-a obişnuit în ultimii ani cu rezultate frumoase la olimpiadele naţionale de Limba Neogreacă. Severinencele noastre au muncit temeinic, cu seriozitate, întruchipând strălucit idealurile olimpice ale vechilor greci! Ne mândrim cu ele, le felicităm şi le urăm să-şi realizeze visurile!

Comments are closed.