La data de 11 martie 2015, Parchetul de pe langă Tribunalul Mehedinți a solicitat Tribunalului Mehedinți măsura arestării preventive pentru 30 de zile a inculpaților Cornu Georgică, Nicula Marius-Petrișor, Țunea Daniel Moise, Guran Petru Ioan, Sahanovschi Tudor, Onecu Minuc, Popa Ion.

Tribunalul Mehedinți, prin încheierea din data de 12.03.2015, a dispus măsura arestului la domiciliu pentru inculpatul Cornu Georgică pentru o durată de 30 de zile și măsura controlului judiciar față de ceilalți inculpați.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți a exercitat calea de atac a contestației împotriva soluției dispuse de instanța de judecată.

În cauză, inculpații au achitat în contul de recuperare a prejudiciilor suma de 2.447.721 lei și au fost indisponibilizate 6 autoturisme de lux în valoare de peste 120000 euro și bunuri imobile în valoare de 660000 lei.

******

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi au dispus, la data de 10 martie 2015, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de  inculpaţii (aflaţi în stare de reţinere) CORNU GEORGICĂ sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, precum şi faţă de inculpaţii NICULA MARIUS-PETRIŞOR, ŢUNEA DANIEL-MOISE, GURAN PETRU IOAN, SAHANOVSCHI TUDOR, ONESCU MINUC, POPA ION, PUP MATEI-MARINEL, CRISTESCU FLORIN, DANCI GAVRILĂ, TELEŞPAN VALERIU, HERBEI MARINICĂ – GLIGOR, MUREŞAN CORNEL, OLARIU CRISTIAN – IONEL, ROMANESCU CLAUDIU-GRIGORE, VÎRVOREANU CONSTANTIN,  ANDRICA CORNEL, ANDRICA  MARIOARA, IORDACHE ADRIAN – DANIEL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Inculpaţii Cornu Georgică, Nicula Marius-Petrişor, Ţunea Daniel-Moise, Guran Petru Ioan,  Sahanovschi Tudor, Onescu Minuc, Popa Ion urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Mehedinţi.

Faţă de inculpaţii Pup Matei-Marinel, Cristescu Florin, Danci Gavrilă, Teleşpan Valeriu, Herbei Marinică – Gligor, Mureşan Cornel, Olariu Cristian – Ionel, Romanescu Claudiu-Grigore, Vîrvoreanu Constantin, Andrica Cornel, Andrica  Marioara, Iordache Adrian – Daniel urmează a se lua măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Din probatoriul administrat, până în acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

În perioada 2008-2014, reprezentanţii a 88 de societăţi comerciale au  dispus înregistrarea în contabilitatea societăţilor  a unor facturi fiscale fictive în valoare de peste 22,5 milioane de euro, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 9 milioane euro.

Dosarul a fost constituit în baza sesizării Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a fost instrumentat împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi – Serviciul de investigare a criminalităţii economice, procurorul desemnat cu supravegherea urmăririi penale beneficiind şi de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

La data de 10 martie 2015, în baza unor autorizaţii emise de către instanţă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi, ofiţeri şi lucrători  din cadrul  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au efectuat 61 de percheziţii  în locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad, Bihor, Hunedoara, Gorj, Caraş- Severin, Vâlcea, Dolj şi Dâmboviţa.

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comments are closed.